Julhandeln

Fullt av bakterier i landets gallerior

2:02 min

Det är fullt av bakterier och smuts i köpcentrum runt om i landet. Det visar mätningar som Sveriges Radio fått hjälp att göra på hissknappar, dörrhandtag och band på rulltrappor.

Med hjälp av Miljö- och byggkontorets mätare har vi tagit ett bakterieprov på ett cafébord i Piteå där Amanda Berg och Sara Lundberg sitter. Provet visar att det är fullt av bakterier, mätare ger värdet 85 där allt över 30 är ej godkänt.

– Jag tycker det är äckligt, säger Amanda Berg.
– De borde torka borden bättre och oftare också, säger Sara Lundberg.

Ni tog ju genast bort händerna när jag berättade resultatet.
­­– Bordet kändes inte så fräscht, säger Amanda Berg.

Sveriges Radios reportrar har bland annat tagit hjälp av kommuners miljöinspektörer och Anticimex och mätt bakteriehalten i köpcentrum runtom i landet mitt under julhandeln. Våra mätningar visar att det behöver städas, till exempel så visar flera hissknappar och band på rulltrappor icke godkänt.

– Vi omges av massor av bakterier, svampar och andra organismer i miljön och det är helt normalt, säger Anders Österlund som är smittskyddsläkare i Norrbotten.

– De sjukdomar som kan spridas genom kontaktsmitta är alla möjliga. Luftvägsinfektioner, vanliga virus som ger upphov till snuva och annat. Även diarrésjukdomar smittas så, säger Anders Österlund.

Kundkorgar och vagnar utanför en matbutik i Piteå var även de smutsiga.

Christina Kolbert från Piteå har precis fyllt kundvagnen med julmat men hon bryr sig inte om att det är fullt med bakterier på vagnen.
– Jag kan inte göra något åt det. Bara tvätta händerna, säger Christina Kolbert.

Smittskyddläkaren Anders Österlund ger rådet till alla julhandlare som inte vill smittas av några sjukdomar och virus att tvätta händerna och använda handsprit efter ett besök i en galleria.