MSB: Ingen höjd beredskap inför undergången

9:12 min

I morgon den 21 december 2012 kan världen gå under. Det är i alla fall vad en del tror i och med att det enligt Mayakalendern är slutet på en över 5 000 år gammal tideräkning. 
I Sverige finns dock ingen höjd beredskap inför morgondagen, skriver Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin blogg.

Morgondagens datum 13 baktun är enligt Mayakalendern slutet på en över 5 100 år lång tidscykel och den sammanfaller med vintersolståndet. 

Det finns flera pseudovetenskapliga, alternativt religiösa och vidskepliga tolkningar av vad som händer detta datum – en del tror att jorden och invånarna kommer att genomgå en fysisk eller andlig förvandling, medan andra tror på en apokalyps.

Flera myndigheter och organisationer världen över försöker att lugna undergångsivrarna, till exempel amerikanska NASA som på sin hemsida försäkrar att världen inte kommer att gå under:

"Världen kommer inte att gå under 2012. Vår planet har klarat sig bra i mer än 4 miljarder år, och trovärdiga forskare världen runt känner inte till något hot associerat med 2012", skriver den statliga rymdorganisationen på sin hemsida.

Medan NASA försäkrar att jorden inte kommer att gå under, varnar svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap på sin blogg för att man kan se skämt på internet under morgondagen i syfte att sprida panik.

"Så till kärnfrågan: Kommer jorden att gå under den 21 december 2012? Svaret är enkelt: Vi har inte en aning", skriver MSB, och tillägger:

"Men uppstår en situation där många människor är oroliga så har vi beredskap dygnet runt, året om."

Det har genom historien funnits mängder av undergångsmyter. Redan på vikingatiden trodde man på jordens undergång - Ragnarök, och när digerdöden härjade i Europa på 1300-talet spreds myter om jordens undergång. Jehovas vittnen har förutspått jordens undergång flera gånger och milleniebuggen skulle orsaka kärnvapenkrig, enligt vissa övertygade.

Den senaste undergångsvisionen om den den 21 december är många av dagens mayafolk, numera ofta kristna, kritiska till, rapporterar nyhetsbyrån Reuters från Mexiko.

– Det är en psykos, en fluga, säger psykologen Vera Rodriguez, som bor i Yucatan i Mexiko och har mayaursprung.

– Jag tror att det är dåligt för vårt samhälle och vår kultur, säger hon till Reuters.

Också den mexikanske arkeologen José Romero, menar att undergångsivrandet rimmar illa med mayakulturen. 

– Mayafolket hade en periodisk uppfattning om tiden, och fokuserade aldrig någonsin på världens ände, säger den mexikanske arkeologen José Romero enligt TT.

Om man trots allt är apokalyptiskt lagd, finns många ställen runt om i världen att söka sig till. I den västturkiska byn Sirince har omkring 400 hotell i närheten bokats upp, enligt AFP. Byn ska nämligen vara "domedagssäker" eftersom jungfru Maria sägs ha stigit till himlen därifrån.

Andra platsen i världen där undergångsrädda människor samlas är i italienska byn Cisterino, som har pekats ut som en säker plats av en indisk guru om jordens undergång kommer. I byn Alto Paraiso i Brasilien ska "mystisk energi" ha gjort sig redo för slutet i åratal. Och i Bolivia på Isla del Sol i världens högst belägna sjö, Titicacasjön, ska en anti-harmagedon-ceremoni hållas. Legenden säger att det var där Inkarikets grundare föddes.