Två razzior på en vecka hos tysk storbank

1:22 min

Den tyska storbanken Deutsche Bank är i rejält blåsväder. För andra gången i på en vecka har banken varit föremål för en polisrazzia. Banken anklagas för bland annat medhjälp till skattefusk.

Den senaste razzian inträffade i onsdags. Då genomsöktes banken av åklagarmyndigheten i München som var på jakt efter dokument som handlar om bankens agerande i skadeståndsprocessen efter mediekoncernen Kirchs uppmärksammande konkurs för tio år sedan.

Banken dömdes för en vecka sedan att betala skadestånd till Leo Kirchs arvtagare. Negativa uttalanden från mäktiga Deutsche Bank-personer ska enligt domen ha bidragit till Kirchkoncernens fall. Nu misstänks ledande personer inom banken också för att under ed ha vittnat falskt i utredningen.

För en vecka sedan genomsökte runt 500 poliser och andra utredare bankens huvudkontor i Frankfurt efter misstanke om medhjälp till skattefusk i internationell handel med utsläppsrätter. I det fallet är en av de två högsta cheferna för banken, Jürgen Fitschen, misstänkt för inblandning. Fem anställda på banken greps också.

Fitschen blev själv så upprörd över polisens agerande att han ringde till regeringschefen i delstaten Hessen, där Frankfurt ligger, och protesterade. Tilltag har väckt stor politisk ilska i Berlin och bankchefen har bett om ursäkt.

Fitschen tog över banken i juni år och lovade då att förändra bankens kultur. Det arbetet har efter den senaste veckans dramatik fått sig en rejäl törn.