Växjö

Vildsvinen måste stödutfodras

1:38 min

Växjö kommun och andra markägare kan tvingas att backa på kravet att vildsvin inte ska utfodras. Jägare och markägare måste om vintern blir bister ge vildsvinen skydd och stöd. Det kravet ställs i Jaktlagen.

- När det gäller stödutfodring under vintern när läget är bistert kan vi inte särskilja vildsvinen från någon annan art. Vi får inte låta de svälta ihjäl om det blir svåra förhållanden senare i vinter, säger Elias Turesson jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Vintern 2010/2011 med mycket snö och sträng kyla gick hårt åt vildsvinsstammen. Många av årsungarna dukade under. Det var mycket snö och tjälen gjorde det omöjligt för svinen att böka i jorden efter mat. Sedan den hårda vintern för två år sedan har vildsvinsstammen återhämtat sig.  Men ännu en hård vinter skulle återigen kunna minska stammen.

– Det är väl bra om vildsvinstamen trycks ner, men vi kan göra det genom jakt på ett bra sätt, säger Elias Turesson.

Bara genom jakt?

– Ja, det tycker jag. Vi ska inte svälta ihjäl djur. Vi har ett ansvar som jägare och markägare att tillgodose viltets behov. Det kräver jaktlagen fjärde paragrafen.

Är inte det här ett dilemma?

–  Jo, det är ett dilemma. En del vill helt förbjuda matning samtidigt som vi måste hjälpa djuren när de har det svårt. Som jag ser det ska vi under vintern stödutfodra vid behov, men på övrig tid av året behöver inte vildsvinen den utfodring som i dag sker på sina håll.