För många är julen en tid av utsatthet och brist

3:11 min

När julledigheterna börjar är det inte alla som njuter av en skön ledighet och dignande julbord. För många innebär julen ensamhet och våld, men också hunger, när skolor och dagis är stängda och familjen inte har pengar till mat. Många hjälporganisationer vittnar om ett kraftigt ökat behov.

Pernilla Landin är diakon i Svenska kyrkan och samordnare för Fisksätra råd och stödcenter – Källan.

– Det här året har det varit otroligt mycket människor som hört av sig till oss, jag skulle säga att det är dubbelt så många som förra året. Nu sammanföll december med att det blev väldigt kallt och blev mycket snö, så det handlar också om ett stort behov av vinterkläder, men också mat, pengar och leksaker inför jul.

Det är många ensamstående föräldrar, arbetslösa och utförsäkrade, men också många nyanlända och papperslösa familjer som söker hjälp, säger Pernilla Landin.

– Ja, det är det, många nyanlända och väldigt många papperslösa och det är klart att de familjerna har det kanske allra svårast, som dessutom kanske inte har bostäder utan måste flytta runt och bo inneboende och inte har tillräckligt med kläder eller möjlighet att laga mat.

Just Källan har stängt under juldagarna, men de har haft en julfest med ringlekar, tomte och julklappsutdelning - med saker som de samlat in under hela december. Många har också velat ge och det är glädjande, säger Pernilla Landin.

– Det är allt ifrån förskolor som samlat in, barn har själva slagit in julklappar och gett till oss, bokförlag har skänkt nya böcker, det är affärer som bidragit med mat och presentkort, vi fick en stor mängd biocheckar som privatpersoner har samlat in som vi kunde ge vidare till tonåringar, jag är oerhört hoppfull över den givmildhet jag har sett.

Blir folk mer givmilda inför jul?

– Ja, jag tror nog det.

Men inte bara de allra fattigaste familjerna, utan i familjer från alla samhällsskikt - finns våld, som också slår extra hårt under julhelgen. Det märker både polisen, Bris och stödinsatser för kvinnor.

Telefonsamtalen till den nationella Kvinnofridslinjen ökar vid jul från drygt 60 per dygn till närmare 80 och i år är det extra många lediga dagar, vilket inte är positivt för alla, säger Åsa Witkowski, projektledare på nationella Kvinnofridslinjen.

– När det är en lång period som en långhelg, så är man isolerad från andra kontakter, som arbetskamrater och andra aktiviteter och umgås bara i den tvåsamheten eller har väldigt få andra kontakter och det gör att man har ingen ventil, ingen att prata med så då behöver man kanske ringa kvinnofridslinjen för att ha någon att diskutera med.

Och medan många lokala stödjourer, liksom socialtjänsten, stänger under julhelgen, så är Kvinnofridslinjen bemannad dygnet runt.

– Det är öppet dygnet runt och det finns alltid möjlighet att kontakta kvinnofridslinjen så man är inte ensam, även om många andra enheter stänger ner när det är så här många helgdagar, så är kvinnofridslinjen alltid öppen och kan ta emot samtal från dem som är oroliga, och kan ta emot frågor kring våldet, säger Åsa Witkowski.