Utländska julsånger skapar svensk julstämning

3:12 min

När svenska radiokanaler ska skapa julkänsla, gör de inte det med klassiska svenska julsånger. För femte gången har nu Musikskaparnas organisation Stim satt ihop en lista över de mest spelade jullåtarna, och längst upp är det bara internationella julhits.

Det är i tur och ordning "All I want for Christmas", "Last Christmas", "Do they know it´s Christmas" och "Santa Claus is coming to town" som toppar listan över mest spelade julsånger.

Moderna klassiker kanske man kan kalla dem, och detsamma kan man väl säga om låten som ligger femma, "Mer Jul" med Adolphson & Falk. Den toppar samtidigt listan den mest spelade svenska jullåten.

2 222 radiospelningar blev det i december förra året, den period som Stim undersökt. Tvåa på den svenska listan ligger "Tänd ett ljus" med Triad och trea är "Jul igen" med Just D. Det är låtar som alla legat högt på listan under fem år som Stim gjort sina sammanställningar. Men så finns det också nykomlingar, berättar Mattias Franzen på Stim.

-- Det dyker alltid upp något nytt på listan, för varje år kommer det några nya, och i år var det den här niondeplaceringen på den svenska listan, Christmas Crackers med "När julen kommer till stan" som verkligen bubblade, från att inte ha spelats nånting när den skrevs och spelades in 1994, mer eller mindre, så tar den sig upp till en niondeplacering.

Av de mer traditionella julsånger finns "Nu tändas tusen juleljus" på en åttondeplats på listan över svenska sånger. Det är också den äldsta sången av alla, 1898 skrevs den. Men ännu bättre placerad är "Jul, jul, strålande jul", på en fjärde plats.