borås

Frälsningsarmén ger matkassar till familjer

3:34 min

Idag delar Frälsningsarmen i Borås ut matkassar till mellan 90 och 100 behövande familjer. Kassarna  innehåller mat och leksaker eftersom många boråsare har fått det jobbigt den senaste tiden.

– Nu håller vi på att packa matkassar till de familjer som kommer hit för att få inteför julen. Tre kassar per familj kan det bli, det beror på hur stor familjen är. Vi gör i ordning matkassar, och är man många kan man få två.

Det är fullt med kassar och backar på Frälsningsarméns lilla café i centrala Borås. Korv, skinka, julmust och juice – och en hel hög julklappar. Runt om i hela världen har människor det extra svårt ekonomisk just nu och Ingvar Lundkvist säger att det även i Borås är många som fått det värre.

– Det har ökat hela tiden. De senatse 10-12 åren har behovet ökat för varje år. det är ständigt pågående – det är så samhället ser ut. Idag med alla varsel och permiteringar blir det illa. Sen är det svårt att klara sig om man har barn och den ena blir arbetslös. Dår är det ju kört. Har man ensam vårdnad blir det ännu knepigare.

Hur märker ni att det ökar?

– Fler söker sig hit och ber om ekonomisk hjälp. När man kommer i ett dåligt läge så tappar man inspirationen och gnistan. Då kan vi inspirera och puffa på dem att ta initiativ – det blir ett helt paket.

Julklapparna har blivit ett viktigt inslag. Många som kommer till Frälsningarmén är ensamstående mammor.

– Barnen får julklappar också. Det är ofta så att har man det dåligt ställt så har man inte råd att köpa någon julklapp. Den största gruppen vi har är ensamma mammor med barn. De har det riktigt svårt att få det att gå ihop.