Anders Borg sänker sin tillväxtprognos kraftigt

4:13 min

Finansminister Anders Borg skriver ner tillväxten kraftigt i den svenska ekonomin för nästa år. Det handlar om mer än en halverad tillväxt, från höstbudgetens 2,7 procent till dagens 1,1 procent för 2013.

Därmed kommer han närmare alla andra prognosmakare som redan har skrivit ner sina prognoser nu när ekonomin bromsar in.

– Vi gör alltid olika bedömningar och prognoser men när vi gör den ekonomiska politiken så bygger vi den både på prognos och riskbild. Och riskbilden var ju alldeles uppenbart på ned-sidan. Vi gör bedömningen att budgetpropositionen var väl avvägd. Vi har beredskap och följer utvecklingen noga. Behövs det nu i början av året att man lägger till åtgärder i vårpropositionen så får vi titta på det, sade finansminister Anders Borg (M) vid en presskonferens i dag.

Det var nog många som ropade det där klassiska ”Äntligen!” när Riksbanken häromdagen sänkte sin ränta. Och i dag kommer kanske nästa ”Äntligen”. Regeringen är sist ut med att ta in höstens ekonomiska utveckling i sin prognos och nu tar finansministern alltså i rejält.

Redan när höstbudgeten lades ansåg många att regeringens prognos för tillväxten nästa år på 2,7 procent var för optimistisk. Redan då var kristecknen och inbromsningen synliga. Nu syns de också för regeringen.

Nästa år växer ekonomin med 1,1 procent, tror regeringen. Det är i en internationell jämförelse ändå en stark tillväxt. Regeringen spår att arbetslösheten stiger till 8,2 procent 2013. 

I och med den nya prognosen lägger sig Anders Borg närmare andra bedömare. Men från Socialdemokraterna hörs skoningslös kritik. Det var hög tid att regeringen skrev ner sina förväntningar på tillväxten, menar Magdalena Andersson, ekonomisk-politiska talesperson.

– Alla prognoser är alltid olika men här gjorde regeringen en väldigt annorlunda bedömning än sina egna myndigheter och Riksbanken, säger hon.

Kritik kommer också från fackekonomer. Trots att finansministern skriver ner prognosen är den för optimistisk, menar Robert Bergqvist, chefsekonom på banken SEB.

– Jag har svårt att se vad de egentligen grundat detta på. Nu har Anders Borg hänvisat till att man redan i höstbudgeten varnade för stora nedåtrisker, men det har ändå varit en alltför optimistisk prognos, tycker jag. Jag tror att det här påverkar trovärdigheten för svensk ekonomisk politik, säger Robert Bergqvist.