Arbete & Hälsa

Landstinget polisanmält för asbest vid byggarbete

1:03 min

I går polisanmälde fackförbundet Byggnads Västerbottens läns landsting. Orsaken är att 58 hantverkare, de flesta byggnadsarbetare, exponerats för asbest tre gånger det senaste halvåret när Norrlands universitetsjukhus i Umeå byggts om. Landstinget har inte gjort vad de borde, enligt Sture Hansson som är inspektör på Arbetsmiljöverket.

– Jag kan inte annat än att göra en polisanmälan från Byggnads sida. Det är våra medlemmar som blivit drabbade, tre gånger inom loppet av ett halvår. Det är inte acceptabelt, säger Anders Morin, regionalt skyddsombud, som var den som gick till polisen igår.

Vad är brottet?

– Framkallande av fara för annan, och även att det kan ha begåtts ett arbetsmiljöbrott. Men det är polis och åklagare som får utreda det, säger Anders Morin.

Landstinget är byggherre och har det yttersta ansvaret, säger Sture Hansson på Arbetsmiljöverket.

– Ytterst är det alltså byggherren, landstinget, som är ansvarig för detta, säger Sture Hansson.

– Jag måste beklaga att de som blivit utsatta för asbest blivit det. Det är historia och vi kan inte vrida tillbaks tiden, så enkelt är det. Men vi måste i framtiden säkerställa att det absolut inte inträffar igen, säger Ulf Widmark, fastighetschef på landstinget i Västerbotten.

Asbest är förbjudet sen 1982, men finns i byggmaterial från tiden före. Så länge man inte rör i det är det ingen fara, men på sjukhuset i Umeå skulle man riva och asbestfibrer for runt.

Asbest kan leda till cancer i lungsäcken eller bukhinnan. Sjukdomen visar sig först efter 20 till 40 år. Också bland andra byggföretaget Skanska har en del i det som gått fel.

– Ja, det är ju vårt ansvar att våra rutiner inte har varit tillräckligt bra. Det är ytterst beklagligt, säger Marcus Andersson, säger Marcus Andersson, chef för Skanska i Norr.

Lars, som egentligen heter något annat, är en av hantverkarna i Umeå som exponerats för asbest.

– Det är vi arbetare som har slagit larm, tre gånger. Det visar också på att den här attityden om att värna arbetsmiljön, den är kanske inte så djupt rotad utan kanske mest finns på papper, säger Lars.

Reporter Agneta Johansson
agneta.johansson@sverigesradio.se