Inget sms-förbud vid bilkörning

1:49 min

Det blir inget förbud mot sms:ande när man kör bil. Det meddelar nu regeringen i en skrivelse till riksdagen, som tidigare i år bad regeringen att utreda frågan om lagstiftning.

– Vårt förslag till riksdagen är att vi inte ska införa ett förbud, däremot använda oss av den kunskap som vi nu har, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M).

Istället för en lag som reglerar mobilanvändning så föreslår regeringen ett förtydligande i trafikförordningen, så att det framgår att man kan dömas för vårdslöshet i trafiken om man använder mobilen på ett vårdslöst sätt samtidigt som man kör.

Regeringen kommer också att ge Trafikverket i uppdrag att öka medvetenheten om riskerna med mobilanvändning bakom ratten.

– Vi tycker att det är tråkigt att man inte vill skicka den tydliga signal som en lagstiftning innebär, säger Jon Stenbeck, informationschef på motormännens riksförbund, som länge velat se en specifik lagstiftning.

­– Vi tycker att det är sunt förnuft att införa en lag, på samma sätt som man har en lag mot alkohol och bilkörning och fortkörning, säger han.

Enligt en Sifo-undersökning från 2009 vill 77 procent, eller nästan fyra av fem svenskar, se någon form av lagstiftning kring mobiltelefonanvändning när man kör bil. Men det har inte påverkat infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.

– Det som vi sett är att i de länder där man infört förbud, så är effekten väldigt kortvarig. Kanske redan ett år efter att man infört förbudet är man tillbaka på samma nivå som tidigare, och då har man inte löst problemet, säger Catharina Elmsäter Svärd.

Karin Brofelth har svängt in på en bensinmack i centrala Stockholm för att tanka bilen, hon tycker att regeringens resonemang är konstigt.

– Vi har ju lagar mot allting i det här landet, så det vore väl en bra lag, säger hon.

– Väldigt ofta när man ligger bakom eller bredvid någon som kan man märka att föraren inte är fokuserad, då brukar jag och min man prata om det, den föraren pratar säkert i mobilen och så gör de det.