Trafikkaos i snöns och halkans spår

1:49 min

Det är på söndagen som det värsta julvädret väntas i trafiken. Men redan i dag har det varit rejält kaos i trafiken på E 4 norr om Gävle. Under förmiddagen orsakade en olycka milslånga köer och även under eftermiddagen rapporteras om mycket tät trafik mellan Gävle och Hagsta.

– Det som sticker ut är just E 4 norr om Gävle. Där är det fortfarande i princip stillastående, inga tydliga hinder utan helt enkelt väldigt mycket trafik, säger Carin Berggren på Sveriges Radios trafikredaktion.

Och polisen i Gävleborg vittnar om samma sak.

– Det beror helt enkelt på att alla människor ska åka norrut på samma gång. Det är i norrgående körfält som det går långsamt, säger Göran Lyrberg, vakthavande befäl vid polisen i Gävleborg.

Ännu vid 19-tiden på lördagen var det långa köer på E 4 och trafiken rörde sig sakta framåt.

Det kommer även rapporter om bilister som försöker ta sig ur köerna genom att backa till närmaste avfart. På eftermiddagen finns dock inga rapporter om olyckor.

Det var efter en trafikolycka på E 4 mellan Axmartavlan och Trafikplats Tönnebro vid 10.30 som orsakade de värsta köerna under förmiddagen. Vägen fick då stängas av i norrgående riktning.

Strax innan klockan 16 inträffade en ny olycka i länet – tre bilar krockade på E 45 cirka fem kilometer söder om Tandsjöborg väster om Ljusdal.

Tre personer skadades allvarligt och fick föras akut till sjukhus. Ytterligare två personer fick lindrigare skador.

Olyckan ledde till stopp i trafiken i båda riktningarna och trafiken fick ledas om till länsväg 310 och länsväg 719. Vid 18.15 var vägen återigen öppen för trafik.

I övriga landet har olyckorna inte orsakat några större problem i trafiken. En kvinna och en flicka fick samtidigt lindriga skador när de körde av vägen vid Löfstad i Norrköping.

Polisen i Södermanland rapporterar om halt väglag och ett tiotal avåkningar under dagen, dock utan personskador. De uppmanar bilisterna att vara ute i god tid och att köra försiktigt och hålla avståndet till framförvarande fordon.

Söndagen ser ut att bli tuff vädermässigt i södra Sverige. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Skåne.

– Det är kombinationen av vind och nederbörd som gör att det kan bli rätt besvärligt, säger Eva Strandberg, meteorolog vid SMHI.

Under söndag eftermiddag och kväll väntas 10–15 centimeter snö. Det kommer också att blåsa kraftigt så det finns en stor risk för drivbildning.

För Blekinge, Halland, Småland och Västra Götaland har SMHI utfärdat en klass 1-varning för söndagen.

Den som ger sig ut på vägarna i södra och västra Sverige under söndagen gör klokt i att ta det försiktigt.

Enligt halkprognosen på Trafikverkets webbplats finns det risk för lokal snöhalka i Skåne, Halland och i delar av Västra Götaland.

Ekot/TT