Svenskar terroranklagade i USA

Två svenska medborgare som greps i Djibouti i somras har förts till USA där de är häktade för terroristbrott. De riskerar livstids fängelse.


Informationen om den här affären är ännu begränsad och den som har kommit har levererats av den den federala polisen i USA, FBI. Enligt FBI ska de två och ytterligare en person under fyra år år ha utbildats av och arbetat för den somaliska islamistorganisationen al-Shabaab, som är terrorstämplad av det amerikanska utrikesdepartementet.

De ska ha fått vapenutbildning, medverkat i förberedelser för självmordsbombningar och deltagit direkt i terroroperationer, skriver FBI i ett pressmeddelande, utan att precisera närmare. "De är verkliga terrorister", säger chefen för FBI i New York, George Venizelos.

De två svenskarna greps i augusti när de var på väg till Jemen och i november fördes de till New York där de sedan dess är fängslade. De domstolsförhandlingar som genomförts har varit bakom lyckta dörrar och de var först i fredags som en liten del av materialet släpptes ut så det är mycket svårt att få en bild av hur pass underbyggda FBI:s anklagelser är.

Tidningen New York Times skriver att mycket i affären är ett mysterium; bland annat är det okänt varför de förts till USA, av det offentliggjorda materialet framgår inte vilken koppling det skulle finnas till USA. De två männen, 27 och 29 år gamla har fått hjälp av UD under domstolsförhandlingarna. Om de befinns skyldiga kommer de att få minst 30 års fängelse, som mest livstid.

UD säger att personal från Sveriges generalkonsulat i New York har besökt de två svenskarna och att de mår "efter omständigheterna väl", och att de har advokat. UD säger också att de varit i kontakt med männens anhöriga. 

Enligt UD är en av männen hemmahörande i Mellansverige, medan den andre är registrerad som utvandrad sedan 2009.