Kungligt bröllop den åttonde juni

Nu har alla rojalister något alldeles extra att se fram mot nästa sommar. Den åttonde juni gifter sig nämligen prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill.

Mindre än två månader efter den omtalade tihi-videon där Madeleine och Christopher O'Neill berättade om sin förlovning meddelades det när och var de ska gifta sig. Beskedet kom dessutom på drottning Silvias födelsedag.

Bröllopet sker i Slottskyrkan i Stockholm den 8 juni 2013, var Expressen först med att berätta. Lite senare bekräftades det av hovet.

– Det var väl väntat att vi skulle komma med ett klart datum, säger hovets presschef Bertil Ternert till TT.

Hovet kommer att återkomma med detaljer om bröllopet och vilken titel Christopher O'Neill får.

Att datumet presenterades i jultider är inte förvånande, anser Roger Lundgren, chefredakör för Kungliga Magasinet.

– De var ju samlade runt jul och skulle bestämma ett datum, då är det rätt väntat att det skulle komma nu.

Roger Lundgren tycker att Slottskyrkan kändes som ett logiskt val. Och den åsikten delas av hovexperten Sten Hedman.

– Det blir lätthanterligt och passar utmärkt. Det blir ju naturligtvis inte samma stora bröllop som Victoria och Daniel hade. Dessutom är Madeleine en person som egentligen inte är så förtjust i uppmärksamhet, säger Hedman.

Republikanska föreningen skickar sina gratulationer till det stundande brudparet.

– Vi tycker att det är roligt för dem, det är alltid roligt med folk som hittar kärleken. Men vi tycker inte att det är någon nationell angelägenhet som är intressant för någon bredare krets än familjer och vänner, säger Mia Sydow Mölleby, riksdagsledamot för Vänsterpartiet och vice ordförande i Republikanska föreningen.

Hon tror på en uppgång i föreningens medlemsantal tack vare bröllopet.

- Varje gång som det har hänt någonting med medlemmar av kungafamiljen, särskilt vid bröllop och barnafödslar, så har Republikanska föreningen ökat i antal. För oss är det alltid bra när det händer saker i kungafamiljen.

TT