malmö

Lådcyklar ska få fler att ställa bilen

1:30 min

En cykelpool med lådcyklar ska få fler att välja bort bilen i Västra hamnen. Det är Malmö stad som i ett samarbete med tre fastighetsägare under ett halvår ger 200 boende möjlighet att gratis boka cykel.

Det är rejält stora lådcyklar som står parkerade nere i garaget i huset där Sofi Forssell-Brost bor. Hon är en av de boende som flitigt använder den nystartade cykelpoolen. I den stora svarta lådan fram på cykeln kan Sofi lätt få plats med både maken och sina två barn.

Malmö stad står för cyklarna och det praktiska medan fastighetsägarna står för parkeringsplatserna. Anledningen till att man just valt Västra hamnen är att här finns lite utrymme för biltrafik samtidigt som området hela tiden växer och förhoppningen är att fler ska inspireras att starta egna cykelpooler. För Sofie och hennes familj kan det bli flera turer i veckan.

– Vi använder den om vi exempelvis ta oss till stranden med full packning hela familjen och så när vi storhandlar. Då få man plats med allt i lådan och lätt ta sig fram. 

För Sofie och hennes familj är det ett medvetet val att inte ha någon egen bil både på grund av ekonomin och med tanke på miljön och hon tror verkligen att det här kan inspirera andra.

– Absolut. Jag tror de flesta inte ens tänkt på det här. Jag pratade med några väninnor idag som tyckte det var en jättebra idé. Så det är nog en tanke som kan födas hos många att just lådcykel kan vara ett alternativ till bilen.