Efter folkets ja: USA uppmanar Mursi att ta ansvar

Det blev ett tydligt ja till president Mohammad Mursis förslag till ny författning i Egypten. Men bara en tredjedel röstade i det splittrade landet och nu manar USA till försoning.

Grundlagsförslaget arbetades fram väldigt snabbt av främst anhängare till president Mohammad Mursis islamistiska parti.

Folket röstade í två omgångar, men valdeltagandet var lågt - bara runt en tredjedel av de röstberättigade deltog i folkomröstningen.

Slutsiffran, som valkommissionen presenterade på tisdagskvällen, stämmer väl med det det inofficiella resultatet efter den andra valomgången den 22 december.

Enligt valkommissionens ordförande, Samir Abu el-Maaty, har kommissionen mycket noga undersökt alla klagomål om valfusk och oegentligheter.

USA uppmanade på tisdagskvällen Egyptens kritiserade president Mohammad Mursi att ta sitt ansvar för landets demokratiska process efter folkomröstningen om en ny författning och försöka överbrygga motsättningarna i det egytiska samhället.

"President Mursi har ett särskilt ansvar i gå vidare på ett sätt som erkänner det akuta behovet att överbrygga meningsskiljaktigheter, bygga förtroende och bredda stödet för den politiska processen", skriver amerikanska UD i ett uttalande.

Ekot/TT