Nya strömavbrott uppstår hela tiden

1:07 min

Tusentals hushåll hos främst Vattenfall är utan ström. Vid 18-tiden på annandag jul var strax under 3 100 kunder utan ström, främst i Stockholms och Uppsala län. I takt med att strömavbrotten lagades, uppstod nya.

Orsaken till avbrotten är väderleken och den tunga blötsnön. Den tynger ner träd och grenar som faller ner på elledningarna och orsakar kortslutning.

Tidigare under dagen har även hushåll i Östergötland och Dalarna drabbats av strömavbrott.

Magnus Kryssare på Vattenfalls presstjänst säger att de har personal ute som arbetar på att åtgärda problemen men kan inte säga när kunderna kan förväntas få elen tillbaka.

Helena Kortered, kommunikatör på Vattenfall, hoppades att problemet skulle vara löst under förmiddagen, men sedan dess har flera nya avbrott tillkommit.

– Vi har full beredskap och folk ute på plats. Både tekniker och skogshuggare, vi använder oss av bandvagnar för att ta oss ut.

– Det är besvärligt att ge prognoser. Först måste vi lokalisera felen. Så det är väldigt svårt att säga också beroende på att det är i väldigt olika områden det här, säger Helena Kortered.

Men strömmen kommer tillbaka under dagen?

– Ja, det är ju det vi jobbar för och så ser ju prognosen ut.