Nyckelhanteringen ska bli säkrare i Östhammar

1:18 min

Nycklarna hem till dem som behöver hjälp av hemtjänsten ska nu hanteras på ett säkrare sätt i Östhammars kommun. Kommunen ska testa ett nytt system för nyckelhanteringen. Flera hundra nycklar ska bytas ut till en nyckel som ska passa till samtliga brukare.

– Jag tycker det är väldigt bra, ett enkelt system som kommer att göra mycket för både logistiken och säkerheten, säger Christina Hansson, vård- och omsorgschef på Östhammars kommun.

– Det här är ett mycket säkrare system än nuvarande som har väldigt många nycklar i omlopp. Man kan även kontrollera vilka som har varit hos brukaren man vet hur många och vilka som varit där och man har bara en nyckel att hantera istället för ett stort antal nycklar. Så det är ett mycket enklare system, anser Christina Hansson.

Nu ska alltså Östhammars kommun testa på en så kallad nyckelgömma som monteras på brukarens dörr. I den förvarar man brukarens dörrnyckel. Avtalet handlar om en försöksperiod till att börja med som ska vara i 6 månader där 50 stycken mekaniska nyckelgömmor sätts upp.

Christina Hansson hoppas på att allt ska vara klart i början på nästa år. Att få bättre säkerhet är en av anledningarna till att det sker en förändring.

– Det är väldigt mycket restid som vi kan minska. I och med att vi inte behöver åka till respektive hemtjänstlokal och hämta nyckeln för besöket hos brukaren utan man har den med sig.

Karima Edell
karima.edell@sverigesradio.se