Jönköping

Fler besöker öppet julfirande

1:26 min

Fler öppna julfiranden anordnas i länet och besökarna ökar. I Kulturhuset i Jönköping arrangeras i år Gemenskap i Jul för 44:e året och flera hundra människor har kommit dit under juldagarna.

 En av dem som kommit till Kulturhuset är Karl Josefsson.

– Jag bor i husvagn, så jag firar där. Men jag tycker att det är så fint att vara här, så mysigt. Så har man någon stans att vara, det är vackert.

Vad betyder det att ha ett sådant här firande i Jönköping?

– Jag tycker att det är bra för dem som inte har någon stans att vara. Det är så mycket ensamt idag under julhelgen. Så det är mycket fint att de har det här.

Sedan 1968 har Gemenskap i Jul arrangerats på olika platser runt om i Jönköping och numera håller man till i Kulturhuset. Med hjälp av bidrag från privatpersoner, företag och organisationer håller de öppet alla tre juldagarna och erbjuder gemenskap och julmat för alla som vill komma. Och det tycks bli fler och fler för varje år, säger Thea Widlund, en av många som ställer upp och jobbar ideellt under julhelgen.

– Runt julhelgen är det väldigt stort fokus på att man ska vara med sin familj. Man ska ha allting hemma och det ska finnas mat. Sen glöms ofta de som inte har någonting bort.

Thea Widlund menar att det behövs ett sådant här firande, för att det inte alltid finns något för alla.

– Det är alla möjliga människor som kommer hit. Många ungdomar, många personer som kanske inte har familj att gå till, de som inte har råd att köpa julmat. Men sen är det också de som är trötta på det traditionella julfirandet och hellre vill sitta här och umgås med många.