Koppning - en nygammal trend som är populär i Norrland

1:28 min

Den alternativa folkmedicinen koppning är återigen i ropet, men på ett nytt sätt. Koppning går ut på att med hjälp av sugkoppor skapa ett undertryck som lyfter upp huden. Undertrycket gör att blodcirkulationen ökar och bidrar till att transportera bort slaggprodukter i bindväven. Och koppning har alltid varit populärt i Norrland. Det menar Li Bergenstråhle som driver företaget Hälsokaskaden i Kiruna.

– Jag tror att det är en igenkänning och någon slags hemmakänsla med det skulle jag tro. Det märker jag bland dem som har varit med om det tidigare, att dem blir glada på något sätt, att det är en del av kulturen, säger Li Bergenstråhle.

Li Bergenstråhle berättar att det finns många olika sorters koppor som kan användas över hela kroppen. Kopporna ser ut som gummikåpor i olika storlekar. Och Norrland har en stark koppingstradition. Förr i tiden kombinerade man koppning och åderlåtning, det vill säga att man drog ut blod genom koppning. Men Li Bergenstråhle koppar på ett modernt sätt och kombinerar oftast koppning och vanlig massage:

– Dem här kan man både sätta på ett ställe och massera med, en kombination av både det gamla sättet, men utan att ta ut blod, berättar Li Bergenstråhle.

Men det är inte bara i Norrland som man koppar sig:

– Det här är en gammal folklig tradition, sedan har man utvecklat själva kopporna, så att man kan massera med dem också, att dem har blivit mer moderna. Det här är sådant som fanns i byarna, sedan har man använt kohorn. Över hela världen, på olika ställen, berättar Li Bergenstråhle.

Men Li Bergenstråhle tror att koppning är populärare i Norrland än i södra Sverige:

– Dom kanske inte har den i kulturen från tidigare i samma sätt överallt. Om dem märker effekten av den, tror jag att dem blir intresserade, mer av att dem får erfarenheten. Och kanske också att det är mer skönhetsbehandlingar som är populärare i södra Sverige, tror jag, säger Li Bergenstråhle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio