Årets julklapp en trafikfara

1:15 min

Årets julklapp kan bli orsak till allt fler trafikolyckor framöver. Det handlar om hörlurarna som ställer till det i trafiken om de används med så hög volym att man inte hör bilarna runtomkring sig.

Att gå, cykla eller köra bil i trafiken med hörlurar på huvudet kan alltså vara en riktig trafikfara. Än har polisen inte märkt av fler trafikolyckor på grund av hörlurar, men trafikpolisen Stefan Palm tror att det mycket väl kan bli så framöver.

– Hörlurar kan nog bli ett växande problem längre fram. Man kanske inte tänker sig för när man ska gå över gatan, änga eller stanna för någon annan. Det kan vara en negativ utveckling, tror jag.

"Oj, där kom en bil"
Som bilist, cyklist eller gående ute i trafiken vill såklart trafikpolisen att du är uppmärksam på vad som händer runtomkring dig, vilket du kanske inte lyckas med om du lyssnar på musik på hög volym. En som gillar hög musik i hörlurarna är Janice Jaudikt från Karlskrona. Men hon har också varit med om att lurarna ställt till det i trafiken.

– Det har hänt. Man tänker "oj, där kom en bil" när man ska gå över gatan. Hade man inte haft hörlurar hade man kanske hört den.

Ändå fortsätter du att ha på dig hörlurar?

– Man måste vara lite galen ibland, säger Janice Jaudikt med ett skratt.

En som absolut inte gillar hörlurar på folk ute i trafiken är Karlskronabon Eva Petersson.

– En man med hörlurar cyklade ut framför mig så jag fick tvärbromsa. Han märkte inte mig utan bara cyklade vidare, säger hon.