Politik

C-topp: Mediedrev bakom bottensiffror

1:35 min

Förtroendet för Centerpartiets ledare Annie Lööf minskar enligt en undersökning som Sifo gjort åt Aftonbladet. Orsaken enligt länets C-ordförande är mediebevakningen; att Lööf inte fått samma chans som andra.

Förtroendet för Annie Lööf har minskat med fem procentenheter sedan i våras. Bland riksdagspartierna är det bara Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson som har sämre förtroendesiffror.

Raymond Pettersson som är ordförande för Centerpartiet i Jönköpings län tror att det är en extrem mediabevakning som ligger bakom.
– Jag har uppfattat mycket nästan som ett mediadrev mot en ny kvinnlig partiledare, som jag tycker varit delvis orättvis också om man jämför med hur andra poitiker granskats under samma tid.

Under de senaste månaderna har det nystats upp historier som kommit att belysa Centarpartiets partiledare Annie Lööf i ett negativt sken. Hösten började ju med rapporter om kvittofiffel på näringsdepartementet och så sent som i förra veckan stormade det kring partiets idéprogram. Och det här tycks lämna sina spår hos väljarna.

Efter en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av Aftonbladet står det klart att Annie Lööf under det senaste året gått från att ha stort eller mycket stort förtroende hos en tredjedel av väljarna till att ha det hos bara en femtedel. Med de siffrorna mätt är det bara Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som har lägre förtroende.

Raymond Petersson län tror alltså att detta är en direkt konsekvens av en negativ mediabevakning.
– Jag tycker att den har varit lite taskig den här kampanjen, mot både Annie Lööf och Centerpartiet, hon har inte getts samma chans som andra politiska partier getts i media.

Samtidigt är det inte bara ris i den nya undersökningen. Bland landets unga väljare är Annie Lööf fortfarande stark och har stort eller mycket stort förtroende hos en tredjedel i väljargruppen. Nu, för att vända en negativ trend bland resterande väljare måste partiet enas och våga satsa.
– Vi kommer ladda med en del nya idéer, det blir en spännande diskussion.