Sverige

D-vitamin är inte bästa medicin

1:41 min

Att knapra piller med D-vitamin ses av många som ett recept på lycka under de mörka vintermånaderna och flera apotek säljer allt mer tillskott av vitaminet. Men det är långt ifrån säkert att vitaminerna hjälper.

En privat apotekskoncern har nästan dubblat sin D-vitaminförsäljning, jämfört med förra året.

Men apotekaren Mats Josefsson varnar för att självmedicinera sin nedstämdhet.

– Nyttan är mycket tveksam. Tar man då höga doser, kan man drabbas av tråkiga effekter, säger han.

D-vitamin är ett livsnödvändigt vitamin som vi får i oss i kosten och som bildas i huden när vi är i solen. Många svenskar tar även tillskott i pillerform.

Ökad försäljning

Statliga apoteket ökade sin novemberförsäljning av D-vitamintillskott med 60 procent  jämfört med förra året och den största privata koncernen har nästan dubblat sin försäljning med D-vitamin preparat för vuxna jämfört med förra året.

Depressioner

Hemma hos Janne Petersson och Sofia Johansson, är det bara dottern Kerstin som får tillskott av D-vitamin.

 – Vi har funderat på att ta det. Man kan ju ta sig en sked av Kerstin, för det behövs egentligen, efter vad  man har hört från de senaste rönen. Det ska hjälpa mot depressioner och massa olika grejer, har jag för mig, säger Janne Peterson.

Kan ge njurskador

Helt klart är lart att D-vitamin behövs för att bygga upp skelettet. Vissa grupper, gamla, barn, mörkhyade, veganer eller personer med heltäckande kläder behöver extra tillskott.

Men ibland tillskrivs beskrivs vitaminet egenskaper som inte är helt och hållet vetenskapligt bevisade, till exempel att det ska bota vinterdepressioner. Däremot kan överdrivet pillerätande ge njurskador.

Apotekare varnar

Apotekaren Mats Josefsson tror inte D-vitaminet alltid är bästa medlet för den som är deppig.

– Idag så är det inget man ska ta på sådant allvar att man själv medicinerar mot den bakgrunden. Absolut inte, i så fall får man ta kontakt med sin doktor och diskutera den frågan, säger han.

Olof Peterson
olof.peterson@sr.se