Stödet för SD stärktes trots skandalerna

1:55 min

Sverigedemokraterna har stärkt sitt stöd bland väljarna efter de uppmärksammade skandalerna under hösten. Partiet noterar ett av sina bästa resultat någonsin i undersökningen Svensk väljaropinion, som Novus opinion gör för Ekot.

Novus opinion gör varje månad en sammanvägning av resultaten från flera opinionsinstitut för Ekot. Enligt den nya sammanvägningen skulle Sverigedemokraterna få 8,9 procent av rösterna, om det var val i dag, trots flera uppmärksammade skandaler under hösten.

Bland annat publicerade Expressen filmsekvenser på hur framträdande SD-politiker går omkring med järnrör i centrala Stockholm och använder både rasistiska och sexistiska uttryck.

Marie Demker som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet påpekar att ökningen ändå är så liten att man inte bör dra för stora slutsatser av den. Hon menar att Sverigedemokraterna i alla fall inte har förlorat på den negativa publiciteten.

– Den väljargrupp som i första hand attraheras av Sverigedemokraterna berörs inte särskilt starkt av detta, utan tittar i så fall nog mer på hanteringen av skandalen. Och den har ju hittills varit ganska effektiv.

Sammanvägningen visar också att det blir allt jämnare mellan blocken eftersom Socialdemokraterna backar lite jämfört med tidigare. Nu skiljer det mindre än 4 procentenheter mellan blocken.

Enligt Marie Demker råder det ett slags stiltje i svensk politik inför den valrörelsen 2014 när det är både riksdagsval och EU-parlamentsval.

Socialdemokraterna är det parti som backar mest enligt sammanvägningen, men är ändå största parti med drygt 32 procent av rösterna.

Det enda partiet som ligger under fyraprocentsspärren i sammanvägningen är Kristdemokraterna, som trots en liten ökning bara når upp till 3,6 procent av väljarstödet.

– Det har fått en stämpel på sig som ett alltför litet parti och ett förlorarparti.