Länet

Naturskyddsföreningen: Högre miljökrav på fyrverkerier

1:13 min

På måndag kommer en stor andel av alla fyrverkerier som säljs i Sverige att smällas av och runtomkring i länet arrangeras olika fyrverkerishower vid tolvslaget. Och nu tycker Naturskyddsföreningen att man bör ställa miljökrav på fyrverkerierna i Sverige.

Mikael Karlsson är Naturskyddsföreningens ordförande:

--Än så länge finns det inga miljömärkta fyrverkerier och vi har sedan ett par år tillbaka utamanat plast- och kemiföretagen för att få bort dessa.

Ett exempel på de gifter som finns i många fyrverkerier är hexaklorbensen. Förra året gjorde kemikalieinspektionen en undersökning som visar att 6 av 8 fyrverkeripjäser som säljs i Sverige innehåller ämnet. Forskning visar att hexaklorbensen bland annat kan orsaka cancer, skador i hjärnan samt störa hormonbalansen.

Mikael Karlsson poängterar att fyrverkerier inte är något av de större problemen vad gäller miljö och hälsa, varken i länet eller övriga världen. Men han menar samtidigt att det är onödigt att fyrverkerier har så många gifter i sig.

– Nu har myndigheterna börjat kontrollera detta lite mer på detta och de hittar en del gifter. Förhoppningsvis leder det här att fyrverkeribranschen blir mer uppmärksamma på detta. Och då kan förhoppningsvis njuta av fyrverkeriernas kraft och lysglädje utan att de skadar miljön.

Per Sandström
per.sandstrom@sr.se