Fransk rikemansskatt stoppas

Den rikemansskatt som enligt president Francois Hollandes planer skulle införas i Frankrike 2013 har stoppats.

Skatten var ett av socialisten Hollandes främsta vallöften när han vann presidentvalet i maj. Den skulle ha ett tak på 75 procent och tas ut på årsinkomster över en miljon euro (8,56 miljoner kronor). Förhoppningen var att den skulle dra in 300 miljoner euro till statskassan per år.

Många höginkomsttagare har stormat mot skatten. Skådespelaren Gérard Depardieu är en av dem som hunnit bestämma sig för att flytta utomlands i protest. Debattens vågor har gått höga sedan det blev känt att han köpt ett hus i Belgien, precis på andra sidan gränsen.

På lördagen meddelade Författningsrådet - motsvarighet till svenska Lagrådet eller andra länders författningsdomstol - att skatten ogiltigförklaras; den har bedömts strida mot författningens likabehandlingsprincip.

Hollandes statsbudget för 2013, där rikemansskatten ingår, har redan hunnit antas av parlamentet. Det var den konservativa oppositionen som begärde att lagen skulle grundlagsprövas.

Enligt finansminister Pierre Moscovici innebär beslutet 300-500 miljoner euro i uteblivna skatteintäkter. Han säger att regeringens ambition att minska budgetunderskottet inte påverkas av beslutet.

Regeringen tänker efter Författningsrådets besked inte lägga tanken på extra skatt för höginkomsttagare på is. Den ska återkomma med förslag 2013 och 2014.

TT