Erik Almqvist lämnar riksdagen – och SD

2:53 min

Sverigedemokraternas förre ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist lämnar riksdagen och partiet, uppger SD:s pressekreterare för TT. Bolaget Samtid och framtid, som ägs av partiet, kommer dock att anlita Almqvist som konsult för en kommande mediesatsning.

– Efter en hel del diskussioner har vi tillsammans landat i en ståndpunkt om att det gagnar varken Erik eller partiet att han fortsätter i riksdagen. Han har väl precis som vi insett att det blir svårt för honom att fokusera på politik efter det som har hänt. Jag tycker att det är ett ansvarsfullt beslut som Erik har fattat, säger Björn Söder, SD:s partisekreterare till TT.

Han uppger att kontakter regelbundet förekommit mellan Almqvist och olika personer i partiet sedan denne lämnade posten som ekonomisk-politisk talesperson.

Söder påminner också om att partiledningen har manat Almqvist att allvarligt överväga sin framtid i riksdagen.

Hans situation blev ohållbar ur partiets synvinkel?

– Ja, och det har ju också Erik insett.

Kort efter beskedet att han lämnar riksdagen och partiet sände Almqvist själv ut ett meddelande på Twitter.

"Att jag nu lämnar riksdagen betyder alltså inte att ni blir av med mig om ni trodde det".

Meddelandet avslutas med en så kallad smiley som leende blinkar.

Den 14 november publicerade tidningen Expressen en film där SD-topparna Erik Almqvist, Christian Westling och Kent Ekeroth hamnade i en diskussion med komikern Soran Ismail.

Denne kallas flera gånger "babbe" av Almqvist, en variant av tillmälet blatte, och Almqvist säger att "nej, det är inte ditt land, det är mitt land" och "du argumenterar som en liten fitta".

Filmklippen visar även hur Sverigedemokraterna beväpnar sig med järnrör och hur Ekeroth knuffar en ung kvinna in i sidan på en bil.

30-årige Almqvist klargjorde den 14 november att han lämnar posten som ekonomisk-politisk talesman. Han och SD-riksdagsledamoten Kent Ekeroth, som också var inblandad i fyllebråket, blev även av med sina utskottsplatser.

Sedan dess har frågan om Almqvists riksdagsplats hamnat i limbo. Han gjorde klart att han inte vill sitta kvar i riksdagen som politisk vilde men att han behövde tid att tänka över sin framtid. Partiledningen har manat honom att "allvarligt" tänka över om han ska sitta kvar i riksdagen.

Han har dock deltagit i omröstningar i riksdagen även i december.

Enligt Björn Söder har Almqvist när han nu lämnar inte rätt till någon ersättning från riksdagen eftersom han inte suttit i tre år.

I stället ska bolaget Samtid och framtid, som helägs av partiet och som till hösten 2013 ska dra igång egen medieverksamhet med egen webb-tv och webb-tidning, samarbeta med ett bolag som ägs av Almqvist.

– Vi kommer att anlita hans bolag som konsult, säger Söder.

Enligt honom ska Almqvist "dra igång infrastrukturen" kring projektet. Det innebär bland annat att utveckla affärsplan, bedriva rekrytering och hitta betalningslösningar samt prenumeranter till projektet, säger Söder.

– Han kommer inte att bli ansvarig utgivare eller redaktör, utan syssla med infrastrukturen.

Söder vill inte gå in på hur mycket partiets bolag kan tänkas komma att betala till Almqvists bolag.

Har partiet några andra ekonomiska uppgörelser med honom?

– Nej, det har vi inte.