Resultatlösa budgetförhandlingar i USA

2:17 min

USA närmar sig budgetstupet: vid tolvslaget i natt införs automatiska skattehöjningar för alla amerikaner, om inte kongressen lyckas enas om en ny budgetuppgörelse innan dess.

Senaten förhandlade till sent igårkväll - utan resultat. I dag väntar fortsatta förhandlingar - in i det sista.

Trots timmar av diskussioner så lyckades politikerna i Washington inte enas om en budgetuppgörelse den här gången heller. Nu börjar det bli riktigt bråttom.

– Republikaner och demokrater står långt ifrån varandra i flera stora frågor, konstaterade demokraternas ledare Harry Reid.

– Det krävs två för att dansa, sa republikanernas Mitch McConnell.

Ingen lösning i sikte alltså, samtidigt som den tidsinställda budgetbomben tickar.

Vid midnatt går tidsgränsen ut.

Om inte kongressen och president Obama når en uppgörelse ikväll, så trillar USA över det så kallade budgetstupet.

Utan en överenskommelse så införs nämligen skattehöjningar för alla amerikaner den 1 januari, samtidigt som det blir krav på kraftiga nedskärningar i statens budget.

De flesta bedömare menar att det kommer att leda till en ny lågkonjunktur, som i så fall får följder för hela världsekonomin.

President Barack Obama vädjar till kongressen att agera, och han skyller samarbetsproblemen helt och hållet på republikanerna.

– Det enda republikanerna bryr sig om är att rika människor ska få behålla låga skatter, sa Obama i en intervju med NBC.

Obama och demokraterna vill bland annat höja skatterna för höginkomsttagare, medan de flesta republikaner är emot alla former av skattehöjningar, och istället vill se rejäla nedskärningar i statens utgifter.

Positionerna är låsta. Senare i dag samlas senaten igen för ett nytt försök till sista-minuten-lösning.