Sverige

Jägare vill förenkla kontroller av vildsvinskött

1:56 min

Enligt reglerna måste allt kött från vildsvin och björn i Sverige besiktigas och trikinkontrolleras vid en vilthanteringsanläggning före försäljning, och nödvändiga handlingar utfärdas. Men nu vill Svenska Jägareförbundet ha enklare regler runt köttet för att kunna sälja det, och de får stöd från Livsmedelsverket.

– Det här regelverket gör att när jägarna har fyllt sina egna frysar, så lönar det sig inte för dem att sälja och gå ut på marknaden med köttet, för det kräver så mycket pappersarbete. Resan till de här vilthanteringsanläggningarna kostar mer än vad de får betalt för köttet. Det vi vill är nu att man får möjlighet till småskalig försäljning av vildsvinskött till grannar och arbetskamrater, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné vid Öster Malma.

Flera riksdagsmotioner från moderater och socialdemokrater har under de senaste åren också krävt en enklare hantering av kött från björn och vildsvin. Och i takt med att vildsvinsstammen växer ökar också skadorna som grisarna åstadkommer både i jordbruket och i trafiken.

Daniel Ligné igen:

– Tar vi nu de sydöstra delarna av landet - Kalmar, Blekinge, Kronoberg framförallt - så har vi en ganska snabb ökning av vildsvinen så där är det ingen tvekan om att jägarna skulle behöva göra en rejäl insats i vinter, men motiven saknas i dag.

För fyra år sedan fick Livsmedelsverket i uppdrag att utreda frågan. Syftet var att förenkla hanteringen av vildsvinsköttet men att behålla den höga säkerheten för att trikinsmittat kött inte ska kunna komma ut på marknaden. 

Arja Kautto som är seniorveterinärinspektör vid Livsmedelsverket, säger att det är fullt möjligt att förenkla hanteringen av viltköttet. Det framgår av verkets utredning som legat på departementets bord i ett drygt år:

– Det är möjligt. Men i det förslaget som vi har lämnat till departementet finns det fortfarande krav på att det köttet som lämnas utanför jägarens hushåll måste provtas och jägaren ska ha hela ansvaret.

Om det nya förslaget går igenom, kan man vara säker när man äter viltkött från Sverige?

– När det gäller kött från vildsvin och björn anser vi på Livsmedelsverket att vi med det nya förslaget kan bibehålla säkra livsmedel för konsumenterna.