
Jägare vill förenkla kontroller av vildsvinskött
Enligt reglerna måste allt kött från vildsvin och björn i Sverige besiktigas och trikinkontrolleras vid en vilthanteringsanläggning före försäljning, och nödvändiga handlingar utfärdas. Men nu vill Svenska Jägareförbundet ha enklare regler runt köttet för att kunna sälja det, och de får stöd från Livsmedelsverket.
– Det här regelverket gör att när jägarna har fyllt sina egna frysar, så lönar det sig inte för dem att sälja och gå ut på marknaden med köttet, för det kräver så mycket pappersarbete. Resan till de här vilthanteringsanläggningarna kostar mer än vad de får betalt för köttet. Det vi vill är nu att man får möjlighet till småskalig försäljning av vildsvinskött till grannar och arbetskamrater, säger riksjaktvårdskonsulent Daniel Ligné vid Öster Malma.
Flera riksdagsmotioner från moderater och socialdemokrater har under de senaste åren också krävt en enklare hantering av kött från björn och vildsvin. Och i takt med att vildsvinsstammen växer ökar också skadorna som grisarna åstadkommer både i jordbruket och i trafiken.
Daniel Ligné igen:
– Tar vi nu de sydöstra delarna av landet - Kalmar, Blekinge, Kronoberg framförallt - så har vi en ganska snabb ökning av vildsvinen så där är det ingen tvekan om att jägarna skulle behöva göra en rejäl insats i vinter, men motiven saknas i dag.
För fyra år sedan fick Livsmedelsverket i uppdrag att utreda frågan. Syftet var att förenkla hanteringen av vildsvinsköttet men att behålla den höga säkerheten för att trikinsmittat kött inte ska kunna komma ut på marknaden.
Arja Kautto som är seniorveterinärinspektör vid Livsmedelsverket, säger att det är fullt möjligt att förenkla hanteringen av viltköttet. Det framgår av verkets utredning som legat på departementets bord i ett drygt år:
– Det är möjligt. Men i det förslaget som vi har lämnat till departementet finns det fortfarande krav på att det köttet som lämnas utanför jägarens hushåll måste provtas och jägaren ska ha hela ansvaret.
Om det nya förslaget går igenom, kan man vara säker när man äter viltkött från Sverige?
– När det gäller kött från vildsvin och björn anser vi på Livsmedelsverket att vi med det nya förslaget kan bibehålla säkra livsmedel för konsumenterna.
Fakta: Trikinos
Anledningen till oron hos myndigheterna är risken för att trikiner ska överföras från vildsvinen till människor som äter köttet. Trikininfektion är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Den vanligaste trikinarten i Sverige är rundmasken Trichinella spinalis. Larver från masken frisätts i magtarmkanalen och sprids till musklerna via blod och lymfa.
Trikiner förekommer bland annat i kött från vildsvin, björn, räv, lo och varg. Ingen har smittats av tamgrisar i Sverige sedan 1994.
2007 drabbades åtta studenter av trikinos sedan de ätit spansk vildsvinskorv. Symptomen kan variera från milda problem till dödliga tillstånd.
De tre nordpolsfararna Andre, Strindberg och Fraenkel anses ha dött i trikinos efter att ha ätit smittat isbjörnskött.
Enligt Livsmedelsverkets senaste statistik från 2010 hittades fyra fynd av trikiner hos 50 000 undersökta vildsvin i Sverige. Smittan dör när köttet upphettas till minst 68 grader.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Fakta: Nytt förslag för kontroll
Det nya förslaget som Livsmedelsverket presenterade för regeringen i maj 2011 innehåller följande punkter:
Jägaren ska ensam vara ansvarig för provtagningen.
Jägarna ska vara utbildade i provtagningsrutiner.
Ett register ska upprättas för de jägare som avyttrar björn eller vildsvin
Laboratorierna som analyserar proverna ska vara ackrediterade.
Jägarna ska se till att varje enskilt prov ska kunna spåras tillbaka till det enskilda djuret.
Källa: Livsmedelsverket och Smittskyddsinstitutet
Anna Larsson
Ekot