Serie: Det delade Sverige Långversion - Skäggetorp - unga utan arbete eller utbildning

27 min

Vi återutsänder längre versioner ur höstens reportageserie om "Det delade Sverige". De alarmerande utförskapssiffrorna återfinns nu inte längre bara i de stora städernas förorter utan också i vissa bostadsområden i mindre städer.

I området Skäggetorp i det rika Linköping är andelen "neets" en av de högsta i landet. Neet är en förkortning av "Not in Employment, Education or Training". Neet är numera ett internationellt begrepp för gruppen unga som varken studerar eller arbetar och som allt fler länder och EU använder i sina strategier för tillväxt och utbildning. Det handlar om en grupp, främst unga arbetslösa unga killar i 20-25 års åldern som står utanför samhällets kontroll. En grupp som enligt internationell statistik blir allt fler.

I området Skäggetorp som ligger i Sverigetoppen vad gäller antalet neets där 33% av alla mellan 20-25 år tillhör den kategorin som varken pluggar eller jobbar. Här möter vi en generation unga killar som ingen arbetsgivare verkar behöva. De har inte gått klart skolan och sitter ofta hemma hos sina mammor och spelar dataspel. Alen, Micke och Ola har drabbats av psykiska problem på grund av den här tillvaron. Hör ett fördjupande reportage av Katarina Gunnarsson och Marcus Eriksson.