Inspektion vill göra gratislotterier lagligt

2:13 min

I Sverige är det ett olagligt lotteri, när folk till exempel kan vinna någonting enbart genom att klicka på "gilla"-knappen på Facebook. Lotteriinspektionen föreslår nu att lagen ska ändras så att enklare gratislotterier ska bli tillåtna.

– Det kanske är dags att vi gör samma bedömning som i övriga Europa, och i alla fall tittar på om vi kan tänka oss att ta bort det här insatskravet, säger Johan Röhr, chefsjurist vid Lotteriinspektionen.

Det låter som att du kan tänka dig att ändra lagen här?

– Ja, det finns nog fall där det skulle gå. Samtidigt som det kan finnas avarter där det vore hemskt olyckligt.

Vilka då?

– När det rör sådana typer av spel som är mer hasardbetonade. Men man skulle kunna ha ett undantag när det är väldigt låga insatser eller vinster, säger Johan Röhr.

I andra länder räknas det inte som lotteri om deltagarna är med gratis. Men i Sverige är det ett olagligt lotteri, även om deltagarna inte har betalat någon insats. Det för att skydda de enda som får tillstånd att ordna lotterier - staten och folkrörelserna.

I takt med utbredningen av Internet och sociala medier, som Facebook, har Lotteriinspektionen fått många anmälningar och tips om illegala reklamlotterier.

– Det är ju ganska vanligt att, om man som det heter "likear" någon eller någonting på Facebook, så kan man vara med i en utlottning av en produkt eller någonting sådant. I strikt mening så är det ett lotteri som anordnas av någon och man är med och kan vinna. Och det räcker för att lagen ska vara tillämplig, säger Johan Röhr.

Inspektionen skriver till företag som bryter mot reglerna, och har också skrivit till Facebook som fungerar som en slags plattform för lotterierna.

Liknande lotterier förekommer också i olika varianter i radio och TV och andra medier. Ibland med någon fråga folk ska svara på, så att det blir en tävling och inte ett lotteri, där det är slumpen som avgör vem som vinner.

Lotteriinspektionen vill tillåta egentliga lotterier som är gratis, där värdet av vinsten är upp till 5 000 kronor, men inte exempel casinon, kort- eller tärningsspel.

Johan Röhr tycker att inspektionen nu ägnar tid åt saker som inte uppfattas som viktiga av allmänheten.

– Många uppfattar det ju som en kul grej och man riskerar ingenting. Man lider så att säga ingen skada, kan man tycka, säger han.