Umeå

Musikelever får plastpåsar som hörselskydd

2:23 min

En plastpåse som hörselskydd - skulle du nöja dig med det på jobbet? Tveksamt? Ja, det är i all fall vad eleverna på Midgårdsskolan i Umeå får hålla till godo med. För några öronproppar får de inte. Istället uppmanas eleverna att spela tystare.

– Det är ju jättemånga som går på skolan som redan har tinnitus. Och det är ju inte så kul, det får man ju leva med resten av livet, säger Ester Mellberg och Caroline Åsbringer, som bägge går tredje året på musikinriktningen och är överrens om att ordentliga hörselskydd är viktigt.

På väggen utanför några av musiksalarna hänger vita plastpåsar. En skylt vädjar till eleverna att använda de, istället för att riva sönder påsarna i papperskorgarna, och använda som öronproppar. För något hörselskydd från skolan får inte eleverna.

Men funkar det egentligen med plast i öronen? Vi ringde upp en expert på området, audionomen Ronny Israelsson.

– Jag tycker att det låter lite skrämmande, för att en plastpåse kan omöjligt sluta tillräckligt tätt i hörselgången, till den grad att det minskar ljudtrycket från att komma in i örat.

Skulle man som elev kunna få en hörselskada om man har ett par lektioner om dagen i den här miljön, och använder plastpåsar som hörselskydd?

– Absolut, för vissa så räcker det med en rejäl smäll för att man skall ha en permanent hörselnedsättning. och det går aldrig att reparera.

Plast i öronen är alltså inget som audionomen Ronny Israelsson rekommenderar, det kan rent av vara skadligt, menar han. Men rektorn för musiklinjen, Håkan From, menar att skolan jobbar med att få eleverna att inte spela sina instrument så högt, så att de på det sättet inte skall behöva hörselskydd.

– Man skall akta sig för att slarvigt tro att man skall dela ut hörselskydd hur som helst. Det viktiga, som vi jobbar med, det är att lära eleverna att inte spela för högt. Men sedan händer det väl att de tar i litegrann, men vi jobbar hårt med den frågan.

Vilket är ert ansvar som skola att se till att eleverna skyddar sin hörsel?

– Vårt ansvar är ju gentemot alla elever är ju att de skall ha en säker arbetsmiljö. Och det innefattar ju hörseln.

Men du bedömer att det tillgodoses genom den informationen de får, att hålla nere volymen och sådär?

– Jag anser att den väg som vi har valt att gå, där vi fokuserar på att eleverna skall hålla nere volymen, är den rätta vägen att gå.