Årets svensktoppsmelodier

Laleh - Svensktoppens drottning 2012

5:11 min

Laleh sopar mattan med alla andra artister på Svensktoppen under 2012. Det står klart när Carolina Norén i programmet "Årets Svensktoppsmelodier" på fredagen presenterade vilka artister och låtar som varit mest framgångsrika på Svensktoppen under 2012.

Laleh är Årets Kompositör, Årets Artist och hennes ”Some die young” är Årets Låt.

- Åh, jag blir alldeles överväldigad, tack! Vi är många som blir glada nu, min släkt och mina vänner brukar ju följa Svensktoppen, kommenterar Laleh som summerar sitt framgångsrika år så här;

- Jag har vågat visa mig mer det här året, jag har verkligen försökt satsa lite extra under 2012. Det är skönt att det blir resultat när man går ”all in”. Jag tror att 2012 kommer att bli ett viktigt kapitel i mitt liv. Med låten ”Some die young” gick jag också in i en ny fas i mitt låtskrivande.

38 veckor på Svensktoppen

Laleh lyckas få med två låtar bland de tio bästa. Hennes version av ”Ängeln i rummet” placerade sig på tiondeplatsen. ”Some die young” ligger fortfarande på Svensktoppen och är nu inne på sin 38:e vecka.

Det enda pris som Laleh inte kan få – det som Årets Nykomling – går istället till systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit. De har haft ett framgångsrikt år med låten ”The Lion´s roar”. 25 veckor på listan varav sex veckor på förstaplatsen och det räcker till en åttondeplats på årslistan.

- 2012 har varit ett makalöst spännande år, det har hänt så otroligt mycket på kort tid. Vi hade inte förväntat oss att få med en låt på Svensktoppen, än mindre en förstaplats och så nu detta! Vi gillar ju såklart våra egna låtar, men vi blir ständigt förvånade att andra också gör det! berättar Johanna och Klara på telefon från Australien där de befinner sig på turné.

Helen Sjöholm och BAO är tvåor med ”En dag i sänder” som även var mycket framgångsrik 2011, då den var den fjärde mest populära låten.

Så gick det för Loreen

Förra årets tredje mest framgångsrika låt är ”Den jag kunde va” med Tomas Ledin, som i original med Mikael Wiehe 2002 inte alls var lika framgångsrik. Årets melodifestivalvinnare Loreen slutar på en fjärdeplats med Euphoria.

Årets Svensktoppsmelodier tas fram genom att juryns poäng summeras under hela året.