"Jan Stenbeck var unik på många sätt"

10 min

Han var en av Sveriges mest framgångsrika och kontroversiella företagare. Nu blir berättelsen om Jan Stenbecks liv tv-dokumentär. Bakom dokumentären ”Stenbeck - den motsägelsefulla kapitalisten" står Pär Fjällström, SVT.

Tre timmar om Jan Stenbeck kommer tv-tittarna få se. Enligt Pär Fjällström är det nästan för lite.

– Han var en unik person på många sätt, framför allt en unik entreprenör. Han startade fem nya multinationella börsbolag, och det är väl knappast någon annan som har gjort det de senaste 50 år, säger han till P1-programmet Studio Ett.

Stenbeck tog över Investmentbolaget Kinnevik efter sin far. Då var Sandvikens järnverk och Korsnäs utanför Gävle bolagets stora klossar, men Stenbeck ville satsa på nya verksamheter, berättar Per Fjällström.

I dag ser många honom som mediemogulen som bröt tv-monopolet och startade TV3, startade telekombolag i USA och i Sverige (Comviq, i dag Tele2) och gratistidningen Metro.

Men enligt Fjällström var det en slump att Stenbeck satsade på medier och telekombolag. Det var en teknikvåg som han skickligt utnyttjade.

– Han hade någon förmåga att se att det här skulle kunna bli någonting stort, säger Fjällström.

Hur skulle du beskriva honom som företagsledare?

– Han måste ju ha varit väldigt dynamisk, envis, uthållig, petig i alla detaljer. Alla vittnar om hur han själv designade kontantkorten till Comviq.

– Många säger också att man var rädda för honom, att han hade ett väldigt häftigt humör, men samtidigt var väldigt omtänksam. Han var nog komplex på många sätt, säger Fjällström.

Första delen av dokumentären handlar om Stenbecks väg till makten. Jan Stenbeck vann arvstvisten om Kinnevik mot sina syskon, en komplicerad historia som Fjällström säger att man måste se dokumentären för att kunna förstå.

Jan Stenbeck dog 2002 i en hjärtinfarkt.

Ekot