Lärare ger Apple fördelar i skolan – kan vara olagligt

2:14 min

P4 Väst har granskat skoldatormarknaden och kan avslöja hur det går till när ett av världens största företag, Apple, skaffar sig fördelar i de svenska skolorna, med hjälp av kommunens egna anställda.

I flera kommuner runt om i Sverige finns anställda som, trots att de jobbar med skolfrågor i kommunen, samtidigt extraknäcker för företaget Tänk om som är direkt kopplat till Apples försäljning av skoldatorer. Det handlar om skolornas egna lärare, rektorer men även it-samordnare.

Och att kommunanställda på det här sättet sitter på dubbla stolar kan vara olagligt, det menar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala Universitet.

– Jag skulle inte rekommendera någon att göra på det här sättet, och som arbetsgivare skulle jag reagera direkt och säga att detta inte är acceptabelt, säger han.

De kommunanställda arbetar som utbildningskonsulter för företaget Tänk om, vars affärer är direkt kopplade till hur många datorer som Apple lyckas sälja till svenska skolor.

Det finns alltså en potentiell risk att skattebetalarnas pengar, som kommunen använder för att köpa datorer för, inte går till det företag som kan leverera bäst vara till bäst pris, utan till de företag som avlönar kommunens egna anställda.

Professor Olle Lundin menar att det kan handla om det lagboken kallar förtroendeskadande bisyssla.

– Man ska naturligtvis köpa in det utbildningsmaterial som man har bedömt är bäst, och inte utbildningsmaterial som de anställda får lön genom. Det är en ganska tydlig risk för att det finns en risk att allmänhetens förtroende för verksamheten skadas.

När P4 Väst ringer runt och pratar med personer i skolbranschen visar det sig att många har reagerat och har åsikter, men få vågar öppet prata om det eftersom de ser det som en fara att utmana Apple och Tänk om.

En skolledare säger att efter att han påpekat hur kommunanställda sitter på dubbla stolar har både Apple och Tänk om tagit kontakt med honom och uppmanat honom att sluta med det.

Även konkurrenter till företagen ryggar för att öppet kritisera kopplingen mellan Tänk om, Apple och kommunanställda. Skolvärlden är för liten säger de, och de vill inte riskera att stöta sig med dem.

Apple har inte velat svara på frågor om Tänk om utan hänvisar i mail till att de inte har några talespersoner.