Gräsand (Anas platyrhynchos)

0:47 min

De flesta behöver bara gå till närmaste damm för att möta gräsänder. Denna anpassningsbara fågel håller ofta till nära människan, i parker, åar och på gräsmattor. Många matar dem regelbundet och det är inte ovanligt att gräsänder blir så tama att de äter ur handen.

Gräsanden är vanlig i hela Sverige med undantag för fjällkedjan, och kan ses året runt så länge det finns tillgång till öppet vatten.

Honan är kamouflagemönstrad i bruna toner, och har mörk näbb.

Hanen lätt att känna igen under höst vinter och vår. Häckningsdräkten är grå med chokladbrunt bröst och glänsande grönt huvud. I början av sommaren byter han till en diskretare fjäderdräkt (så kallad eklipsdräkt) och blir mer lik en hona. Hanen behåller dock den gula färgen på näbben, vilket gör det möjligt att skilja könen åt.

Gräsänder bildar par under hösten, men själva parningen sker på våren. Det är ofta en ganska brutal process, där flera hanar hjälps åt att trakassera en hona.

Honan bygger ett bo under en buske eller i en tuva, och lägger upp till tolv ägg. De kläcks efter omkring en månad och under sommaren ser man ofta en hona med ett antal duniga ungar i släptåg.

Födan är mycket varierad, gräsanden äter allt från växtmaterial till kräftdjur och insekter.

(Anas platyrhynchos)