Stort internt motstånd mot Centerns idéprogram

1:41 min

Kritiken växer inom Centerpartiet mot det nya förslaget till idéprogram. Flera distrikt ute i landet enar sig nu för att samordna kritik och synpunkter. Per Ankersjö är ordförande i idéprogramgruppen och säger att debatten är nödvändig och förstås får konsekvenser.

– Då är det också ofrånkomligt att det vinklas som att det är uppror, att det är splittring i Centerpartiet. Jag tror helt enkelt att vi får ta att det vinklas på det sättet. Den här diskussionen är så pass viktig och måste göras, säger Per Ankersjö.

Det som upprör Centerpartiets medlemmar i det nya förslaget till idéprogram är kontroversiella saker som fri invandring, månggifte och avskaffad skolplikt. Distrikten i Östergötland, Kalmar. Skåne, Kronoberg och ett par till försöker nu enas kring motförslag. Per Ankersjö tror inte att detta skadar partiet.

– Man ska inte vara rädd för en debatt, framför allt inte ett parti som har allt att vinna på att bli tydligare.

– Jag tror väl framför att det som kan skada partiet är om vi sopar problemen under mattan och inte pratar om dem, säger Per Ankersjö.

Centerpartiet har länge haft problem med väljarstödet. Per Ankersjö tror dock inte att kritiken nu skadar partiet bland väljarna på nåt allvarligt sätt.

– För de väljare som kanske bara vill ha ett parti som visar upp en bra fasad utåt så kan det väl kanske, möjligen, påverka, säger han.

Det som kritikerna riktar sig mot är det som medierna fokuserat på, menar han. Det finns också mycket om landsbygdspolitik, decentralisering och annan typisk centerpolitik i idéförslaget. Och det här kan till och med vara bra för partiet.

– Man ska inte vara rädd för en debatt, framför allt inte ett parti som har allt att vinna på att bli tydligare.

Det kanske till och med är så att ni tjänar på den här uppmärksamheten?

– Jag hoppas det. Centerpartiet har ju haft en nedgång som hållit på i 40 år. Jag tror att en debatt som i slutänden syftar till att bli tydliga och bli överens om vad vi tycker, är något som är bra för partiet och vi har allt att vinna på den här debatten, bara vi kan hantera den på rätt sätt, säger Per Ankersjö.