Politik

Oenighet i länet om kritiserat C-förslag

1:18 min

Inom Centerpartiet ökar nu motståndet mot det idéprogram som lagts fram av en arbetsgrupp i partiet. Bara här i länet finns vitt skilda åsikter inom partiet.

Centerns ordförande här i länet riksdagsledamoten Per Åsling är positiv till förslaget men medger att några förändrignar kan behövas.

--Jag tycker att den grupp som hade i uppdrag att ta fram ett visionärt program har gjort ett bra arbete, säger Per Åsling.

Vad tycker du om förslagen i programmet?

– Jag tycker att det finns mycket som är väldigt spännande och totalen är bra, säger han.

I det omtalade idéprogrammet har Centerpartiet bland annat tagit fram förslag om fri invandring, månggifte, en slopning av både skolplikten och arvsrätten, och det är många inom partiet som är kritiska mot programmet.

I södra sverige har många distrikt gått ihop för att skriva om delar av programmet till partistämman i mars. Också här länet finns det dem som är kritiska till förslagen.

– Det finns en del bra grejer i programmet men det finns också en hel del som vi måste ändra på, och det är fram för allt de här som jag har kallat ultraliberala inslagen som finns i programmet, säger vice ordföranden i Centerpartiet i länet, Håkan Larsson.

Vilka frågor är det?

– Det handlar om det här uttalandet om fri invandgring. Jag är för en generös invandringspolitik men den måste ju vara reglerad. Likaså har man en väldigt öppen attityd att man ska tillåta att man ska kunna gifta sig med flera partners. Även diskussionen om en slopad skolplikt har hamnat lite snett, så det finns en hel del att ändra på, menar Håkan Larsson.