Fem anhållna för Södertäljerånet

1:05 min

Polisen utredningen av fredagens rån mot en guldsmedsbutik i Södertälje fortsätter under söndagen. Totalt sitter nu fem anhållna misstänkta för inblandning i rånet.

Åklagaren arbetar nu med häktningsförhandlingarna som ska hållas senast på tisdag, dock inte under söndagen, skriver polisen på sin sajt.

Tillståndet för den man som skottskadades i samband med rånet är på söndagen enligt polisen oförändrat och alltså väldigt kritiskt.

Tre personer greps under fredagen, misstänkta för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån. Under natten mot lördagen anhölls en fjärde person, misstänkt för skyddande av brottsling.

Och vid halv fyra-tiden på lördagseftermiddagen hämtades ytterligare en person till förhör, och denne anhölls senare, misstänkt för medhjälp till grovt rån.

Klockan var kvart i tolv på fredagen när rånarna körde fram en silverfärgad bil framför ingången till Telgehuset i centrala Södertälje. Strax därefter rånades en guldsmedsbutik inne i köpcentrumet av minst två personer, samtidigt som en person beväpnad med automatkarbin vaktade utgången.

När sedan gärningsmännen försöker fly med bytet utbröt skottlossning mellan rånarna och civilklädd polis som kommit till platsen. Händelsen filmades med mobilkamera av flera vittnen och på filmmaterialet kan man höra hur polisen avlossar flera skott mot en av rånarna, som faller till marken. Kort därefter körs på av bilen som hans kumpaner flyr i.

Den person som vårdas på sjukhus blev skjuten i huvudet, men polisen har varit förtegen om hur det gick till.

– Tillståndet för honom är fortfarande väldigt kritiskt och jag får besked om det skulle bli någon förändring, sa Lars Byström, informationsansvarig på länskriminalen i Stockholm på lördagen.

Vad är det som har föranlett skottlossningen?

– Det kommer en utredning att ge svar på så småningom. Det pågår en parallell utredning vid Riksenheten för polismål, sa Lars Byström

Handlade polisen i nödvärn?

– Ja det är också något som utredningen får visa, vad som har hänt egentligen, sa Lars Byström.

Dagen före rånet försökte fyra maskerade gärningsmän råna en värdetransport i centrala Stockholm. Men enligt polisen tror man inte att det rör sig om samma personer.

– Vi trodde först att det finns ett visst samband, men just nu finns det väl inget som tyder på det, säger Lars Byström, informationsansvarig vid Länskriminalen i Stockholm.

Reportrar: Per Shapiro, Josef Björklund, Anja Sahlberg och Åsa Nilsson Rönnqvist