Mindre andel brott klaras upp trots fler poliser

1:54 min

Polisen har fortfarande svårt att klara upp många brott - trots ökade anslag och tusentals fler anställda. Enligt de senaste siffrorna hittar polisen gärningsmannen i 15 procent av alla de brott som anmäls.

Catharina Eriksen hade handlat i en matbutik i Stockholmsonrådet när en man med pistol krävde att få hennes bilnycklar: 

– Jag var här sent en måndagkväll och handlade, och när jag gick tillbaka mot bilen så ser jag hur det kommer en kille som möter mig, och när vi har en fyra-fem meter var kvar till bilen ser jag att han har en pistol som han riktar mot mig.

Vad hinner du tänka när du ser pistolen?

– Jag hinner tänka att det kan inte vara slut nu, och det kan inte vara värt att dö för en bil, säger Catharina Eriksen.

Enligt de senaste siffrorna från Rikspolisstyrelsen hittade polisen gärningsmannen i 15 procent av de brott som anmäldes under perioden januari till oktober förra året.

Det är en försämring jämfört med året innan, och på samma nivå som 2005. Det trots att polismyndigheterna de senaste åren anställt fler än 4000 nya poliser.

– De senaste åren när det gäller utredningsresultaten går det år fel håll, och det är jag bekymrad över, säger Justitieminster Beatrice Ask (M).

Vad gör du för analys av det?

– Ja, det är ju det vi håller på med, att försöka ta reda på vad som är orsaken. Är det att vi fått in andra typer av ärenden, är det att de är mer komplicerade och tar mer tid, är det att vi inte gör utredningar tillräckligt bra, eller prioriterar vi fel frågor? Det är ett antal saker man måste fundera på kring vad som är skälet till det här, säger Beatrice Ask.

På parkeringsplatsen utanför matbutiken där en man med pistol krävde att få hennes bilnycklar säger Catharina Eriksen att det skulle betyda mycket för henne om polisen hittade gärningsmannen:

– Det skulle kännas skönt, att man kan visa att sådana här brott inte lönar sig.