Tufft opinionsläge för Merkels koalitionspartner

2:02 min

En av de största frågorna i tyska inrikespolitiken under det viktiga valåret 2013 är frågan om hur det ska gå för det liberala partiet FDP. Partiet riskerar att åka ur förbundsdagen.

FDP sitter ju i den nuvarande tyska regeringen under förbundskansler Merkel men FDP har just nu stora problem i opinionsundersökningarna och kan få lämna förbunsdagen i höst. 

Den nuvarande partiledaren är kraftigt ifrågasatt inom partiet som i helgen håller sitt årliga trettonhelgsmöte.

Det är visserligen lite tillspetsat, men bättre än så här kan man egentligen beskriva läget i tysk inrikespolitik just nu:

– FDP är det parti som avgör alltihop, kommer partiet in eller kommer det inte in, säger den kände statsvetaren Gert Languth i Tv-kanalen Phoenix.

Liberala FDP är det tyska parti som haft mest regeringstid i Tyskland sedan andra världskriget, just nu är man till exempel koalitionspartner i Angela Merkels regering. Det är alltså inte vilket parti som helst det handlar om.

Men nu hotar partiet att åka ur förbundsdagen i höstens val. Och dessutom att åka ur delstatsparlamentet i Niedersachsen i det för opinionsläget i Tyskland så viktiga valet där om redan två veckor.

I det förra förbundsdagsvalet, 2009, gjorde FDP succe. Man fick 14 procent och blev regeringsparti igen. I samma veva bytte partiet också partiordförande.

Philipp Rösler, den nuvarande tyske näringsministern tillika vicekanslern, tog över. Och sen dess har partiet tappat allt och går opinionsmässig kräftgång sedan länge. Förra året åkte man ur flera delstatsparlament och den interna kritiken mot Philipp Rösler blir allt starkare.

I dag genomför FDP sitt årliga trettondagsmöte. Där ska Rösler försvara sin positition men enligt flera tyska medieuppgifter förbereder flera distriktförbund till och med en avsättningskupp mot Rösler om FDP skulle göra dåligt ifrån sig i delstatsvalet i Niedersachsen om två veckor. 

Förbundskansler Angela Merkel, som i helgen kampanjat intensivt i delstaten Niedersachsen, försökte igår låta positiv till sitt koalitionspartis chanser att repa sig, men det hon sade lät inte särskilt övertygande.

Åker FPD ur förbundsdagen måste Merkel definitivt söka sig en ny koalitionspartner och det skulle också göra att chanserna för en rödgrön regering i Tyskland, alltså utan Merkel, skulle öka. Därav statsvetaren Languths dramatiska värdering av FDP- läget.