En misstänkt i Södertäljeutredning släppt

Polisen har nu släppt den person som misstänktes för skyddande av brottsling i utredningen om guldrånet mot Södertälje i fredags. Fyra personer är fortfarande anhållna. Tillståndet för en femte person, som sköts i huvudet av polisen under rånet, är fortfarande kritiskt.

Polisen utredningen av fredagens rån mot en guldsmedsbutik i Södertälje fortsatte under söndagen. Inledningsvis satt fem personer anhållna misstänkta för inblandning i rånet. Men en av dem släpptes vid lunchtid, den som var misstänkt för skyddande av brottsling. Det finns inte längre något anhållningsskäl mot den personen, enligt polisen.

De fyra personer som fortfarande är anhållna misstänks för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån.

Tillståndet för den man som skottskadades i samband med rånet är på söndagen enligt polisen oförändrat och alltså väldigt kritiskt.

Åklagaren arbetar nu med häktningsförhandlingarna som ska hållas senast på tisdag. Det kommer inte att bli någon häktningsförhandling i dag, söndag.

– Det kommer inte hända något mer under dagen utan man förbereder häktningen. Men vi har beredskap för att gripa och spana om det dyker upp några intressanta personer, säger Lars Byström, informationsansvarig på länskriminalen till TT.

Klockan var kvart i tolv på fredagen när rånarna körde fram en silverfärgad bil framför ingången till Telgehuset i centrala Södertälje. Strax därefter rånades en guldsmedsbutik inne i köpcentrumet av minst två personer, samtidigt som en person beväpnad med automatkarbin vaktade utgången.

När sedan gärningsmännen försöker fly med bytet utbröt skottlossning mellan rånarna och civilklädd polis som kommit till platsen. Händelsen filmades med mobilkamera av flera vittnen och på filmmaterialet kan man höra hur polisen avlossar flera skott mot en av rånarna, som faller till marken. Kort därefter körs på av bilen som hans kumpaner flyr i.

Den person som vårdas på sjukhus blev skjuten i huvudet, men polisen har varit förtegen om hur det gick till.

– Det kommer en utredning att ge svar på så småningom. Det pågår en parallell utredning vid Riksenheten för polismål, sa Lars Byström till Ekot på lördagen.

Polisen kunde relativt snabbt ringa in flera misstänkta. Tre personer grep under fredagen, misstänkta för grovt rån alternativt medhjälp till grovt rån. Under natten mot lördagen anhölls en fjärde person, misstänkt för skyddande av brottsling. Den personen släpptes alltså i dag, söndag.

Och vid halv fyra-tiden på lördagseftermiddagen hämtades ytterligare en person till förhör, och denne anhölls senare, misstänkt för medhjälp till grovt rån.

Ekot