Fem begärs häktade för Södertäljerånet

Fem personer begärdes på måndagsförmiddagen häktade för rånet i Södertälje i fredags mot en guldaffär. Polisens agerande utreds nu av åklagare.

Tre personer misstänks för grovt rån och två personer misstänks för medhjälp till grovt rån.

Den 26-årige man som sköts i huvudet begärs häktad i sin frånvaro. Hans tillstånd är fortfarande kritiskt, enligt polisen.

De tre männen som misstänks för grovt rån är 19, 22 respektive 26 år gamla. Två kvinnor, 22 och 21 år, misstänks för medhjälp till grovt rån.

Den 22-årige mannen misstänks även för grovt vapenbrott.

Männen har tidigare dömts för bland annat rån, stöld, olaga hot och vapenbrott. Kvinnorna är ostraffade.

Samtliga misstänkta, utöver 26-åringen som saknar adress, bor söder om Stockholm. På söndagskvällen genomfördes en husrannsakan på en adress i södra delarna av länet, enligt polisen.

Tid för häktningsförhandlingarna är ännu inte fastställd, men de hålls troligen under tisdagen.

Åklagare Kay Engfeldt har inlett en förundersökning mot polisen. Utredningen rör vållande till kroppsskada, framkallande av fara för annan och tjänstefel.

Rånet skedde vid lunchtid i fredags och orsakade tumult i nedervåningen i köpcentrumet. Kvart i tolv körde en silverfärgad bil framför ingången till Telgehuset i centrala Södertälje och strax därefter rånade minst två personer en guldsmedsbutik i centrumet.

En person med automatkarbin bevakade utgången.

Skottlossningen mellan rånarna och polisen uppstod när rånarna försökte fly med bytet. Händelsen filmades av flera vittnen. En utredning om skottlossningen pågår vid Riksenheten för polismål.

TT/Ekot