Nya tandvårdsregler från årsskiftet

Från årsskiftet gäller nya regler i tandvårdsförsäkringen. Den som till exempel har problem med muntorrhet på grund av sjukdom, medicin eller strålbehandling kan nu få bidrag på 600 kronor i halvåret från Försäkringskassan för söka hjälp hos tandvården.

 Muntorrheten kan annars skada tänderna. Även kroniskt sjuka till exempel diabetiker och personer som skadat tänderna på grund av anorexi och bulimi kan få särskilt tandvårdsbidrag.

Dessutom kan vissa kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning nu få billigare tandvård genom att den kostnaden ska omfattas av högkostnadsskyddet för sjukvård.

Gotlands tandvårdschef Monica Palmö säger till Radio Gotland att det är bra förändringar som hon tror på. Än så länge vet hon inte vad det kommer att kosta för Region Gotland, men de ska få extra pengar från staten till det som inte betalas av Försäkringskassan.

Vill du veta mer om tandvårdsförsäkringen så finns det en länk på vår hemsida, sverigesradio.se/gotland till Föräkringskassan (http://tredjesteget.forsakringskassan.se/) där du kan läsa om de senaste ändringarna.