musikal

"Assassins" på Södra teatern

2:43 min

Nio amerikanska presidentmördare på en och samma scen - några som verkligen gjorde det, andra som hindrades eller ångrade sig... Det här är innehållet i en amerikansk musikal av Stephen Sondheim. Assassins heter musikalen som hade Skandinavienpremiär i går kväll på Södra teatern i Stockholm, den regisseras av Staffan Aspegren och leds musikaliskt av Hanna Sandman.

Det är en rätt bisarr upplevelse- både intressant och osmaklig, lika mycket avsky som gapflabb. Det hörs i publiken och det känns i mig. Varför ska jag tillbringa två timmar med nio störda människor där några verkligen dödade andra på extremt vansinniga grunder? Udda människor, udda personligheter som blandar en enorm hybris med en lika stor del självförakt.

Men - ja, till sist blir det ändå en bra spegelbild av hela världen, inte bara av landet där alla antingen kan bli president eller presidentmördare.

Sondheims musikal är byggd som en revy - massor av korta scener där de nio möts genom århundradena samtidigt som musiken är den populära musik som tillhör deras olika tider.

Glada marscher och tårdrypande ballader. Det är en hel del talade scener och regissören Staffan Aspegren med team har verkligen lyckats få både text och musik att fascinera. Ulricha Johnson som flera gånger har översatt Sondheim visar att den här rytmiskt rätt intrikata stavelsejakten kan fungera dramatiskt.

Sondheims musikaler är rätt olika varandra i ämnesval, men tonspråket är ändå väldigt eget, väldigt Sondheimskt. Assassins skrevs 1990 - hans stora succé Sweeney Todd från 1979 ska spelas i höst på Stockholms Stadsteater och nu i februari gör man Sommarnattens leende på Malmö Opera. Det är ett Sondheimår i år.

Nio sångare och sex musiker alltså - och den där ganska läskiga känslan av att blir jag bara lite mindre klok och samtidigt förlorar fotfästet i livet kunde jag - och också du....