Vänern

Ny rörteknik kan lösa Vänerns översvämningar

1:40 min

Flera skaraborgare står bakom en ny rörteknik som kan bli en lösning på problemen med översvämningar i Vänern. Sedan 2009 har bland andra Henrik Karlsson och Johan Pulkkinen från Lidköping jobbat på den nya tekniken.

Rörtypen är nu i fokus för länsstyrelser runt sjön som arbetar med frågan.

– Detta är ett rörsystem som flyttar det här översvämningsvattnet härifrån och det har viss teknik i sig. Då kan man reglera vattennivån på ett enkelt sätt och skippa översvämningar och kostnaden för fastighetsägare och industrier, säger Johan Pulkkinen från Lidköping, som var den som kom på grunden till idén.

Exakt vad det är för teknik i eller kring rören vill varken Johan Pulkkinen eller någon av de andra avslöja i nuläget med risk för att idén ska bli stulen.

Det är tillsammans med Stefan Andtbacka från Göteborg som Henrik Karlsson och Johan Pulkkinen tagit fram de nya rören och tekniken har fått positiv respons. Både Västra Götalands och framför allt Värmlands länsstyrelse har visat intresse och undersöker nu möjligheterna att göra verklighet av lösningen.

– Det här är ett alternativ som är mycket väl värt att prova. Det blir mindre ingrepp i naturen och det får man ju se vid en verifiering och kostnaden för att färdigställa den kanske är lägre än för andra lösningar, säger Henrik Karlsson.

Viktoria Svedlund