Papegojor har nytta av att kunna härma

1:42 min

Hur kommer det sig egentligen att papegojor kan vara så bra på att härma mänskligt tal? Det har danska forskare försökt ta reda på. Svaret tror de handlar om att papegojorna i sin naturliga miljö har nytta av att härma varandras läten.

I Danmark har en forskargrupp länge studerat papegojors kommunikation och då har man tittat på den gröna, elfenbensparakiten, som lever i stora flockar i Costa Rica för att se om man kan hitta en orsak till förmågan att härma i fågelns naturliga omgivning.

Nu tror forskarna att vissa papegojors förmåga att i fångenskap härma människor  är en sidoeffekt av att de faktiskt har behov för att kunna imitera andra artfränder i naturen för att kunna kontakta dem.

- Ute i naturen kan man faktiskt höra immitationer från dem. Inte av mänskliga röster, men av varandras ljud, säger Torben Dabelsteen professor i beteende ekologi vid Köpenhamns universitet.

I Costa Rica har massvis av papegojor spelats in av Torsten Balsby, en annan av forskarna i gruppen. Här kan man också höra hur elfenbensparakiter kallar på varandra . I det försök som forskarna nyligen redogjorde för i den vetenskapliga tidskriften Plos one visar man hur elfenbensparakiter som blir imiterade svarar i betydligt större utsträckning än de som inte blev härmade

- Det tolkar vi som om att de genom att imitera vänder sig specifikt till en annan individ, de adresserar en annan individ, säger Torben Dalelsteen.

Reporter Åsa Kjellman Erici
vet@sr.se