Scanpix stoppar Ohlson Wallins satirbilder

1:02 min

Elisabeth Ohlson Wallin stoppas från att använda Scanpix-bilder i sina collage. Bildbyrån Scanpixs fotografer anser att det skulle kunna sänka deras trovärdighet när deras bilder används i Wallins satirer.

Elisabeth Ohlson Wallins bildmontage på kungen och hans vänner som äter pizza på Camilla Henemarks kropp blev en av de mest kritiserade och debatterade bilderna förra året. Först publicerades den i socialdemokratiska tidningen Tiden men den spreds snart i en mängd media.

Nu har Elisabeth Ohlson Wallin fått beskedet från bildbyrån Scanpix att hon inte får använda deras bilder för sina montage längre. Anledningen är att fotograferna anser att det skulle kunna sänka deras trovärdighet när de används i Wallins satirer. 

– Om man ska manipulera bilderna, som de kallar detta, så finns det regler för vad man får och inte får göra, och man måste fråga. Därför hade vi gjort upp att jag berättar vad det ska bli, och de ville till och med se en skiss innan, så jag har försökt att gå dem till mötes på alla sätt och vis, säger Elisabeth Ohlson Wallin till Kulturnytt.

Elisabeth Ohlson Wallin planerar en satirutställning i Stockholm om några månader med bland annat Kungabilden, Reinfeldt i blöja och Hägglund i gynstol men hon saknar nu huvuden till de tre sista bilderna på grund av Scanpix beslut.

– Det är lite obehagligt tycker jag, för vi vet inte hur vi ska kunna jobba med det här i framtiden. Collage har man gjort i lång tid, och jag har ändå försökt att göra rätt för mig och köpa de här huvudena lagligt. Vi hade en deal att varje fotograf skulle få godkänna om den ville sälja ett huvud, men inte ens det gick till slut. Jag blir väldigt fundersam på vad det här ska leda till. Det samtidigt i en tid där man vill skriva om yttrandefrihetslagarna om kränkning och inte. Så det är en väldigt känslig tid detta kommer i, säger hon.