Säpo informerade åklagare om sverigesomalier

2:20 min

Säkerhetspolisen informerade redan i augusti svenska åklagare om att två svenska medborgare som misstänktes tillhöra den somaliska organisationen al-Shaabab satt fängslade i Djibouti.

Men åklagarkammaren för säkerhetsmål beslutade att inte inleda förundersökning.

Det var i somras som två svenskar greps i det östafrikanska landet Djibouti. Enligt anhöriga var de på flykt från den våldsamma organisationen al-Shaabab i Somalia, som de tidigare tillhört. Kort tid efter gripandet fick svenska säkerhetspolisen på okänt sätt veta att svenskarna fängslats.

De vände sig då, den 17 augusti, till åklagarkammaren för säkerhetsmål.

– Min kollega Agneta Hilding Kvarnström fattade det beslutet att inte inleda förundersökning, säger Tomas Lindstrand som är chefsåklagare.

Det hade alltså varit väldigt svårt att lagföra de här personerna för terrorbrott i Sverige?

– Jag skulle nog vilja säga att det hade varit omöjligt, säger Tomas Lindstrand

Enligt uppgifter från de anhöriga så hade säkerhetspolisen en haft spaning på de bägge svenskarna redan innan de begav sig till Somalia 2008.

Men säkerhetspolisen hade inte lyckats hitta något bevis för brottslighet. På plats i Djibouti fanns även amerikanska FBI som förhörde svenskarna, och enligt Tomas Lindstrand är det troligt att Säpo hade en dialog med dem.

– Det antar jag att det har gjorts, men den frågan bör nog ställas till säkerhetspolisen istället, säger Tomas Lindstrand.

Svenska UD förhandlade under hösten med regeringen i Djibouti om att svenskarna skulle få komma till Sverige, och i oktober fick männens anhöriga besked om att det också skulle bli så.

Men istället fördes svenskarna några veckor senare till USA och häktades i New York den 21 december.

Anders Jörle, presschef på svenska UD, säger att Sverige inte var delaktiga i utlämningen till USA, men han vill inte svara på om USA fått någon form av klartecken eller ej.

– Jag har ingen sådan kännedom.

Betyder det att det inte har getts ett sådant klartecken, eller att du inte vet?

– Jag vet inte helt enkelt, säger Anders Jörle.