ÖB tonar ner uttalande om försvarets oförmåga

2:10 min

Sveriges överbefälhavare, ÖB, Sverker Göranson tonar nu ner allvaret i sitt tidigare besked om att Sverige bara kan försvara sig på en plats i en vecka. Han tycker att det innebär en rimlig försvarsförmåga då många länder i omvärlden har samma ambition.

– Är det en rimlig ambition? Ja, det är en rimlig ambition i förhållande till det läge vi har nu. Samtidigt måste vi vara nogsamma när vi tittar mot framtiden - vad kommer den att innebära. Ja, är den osäker så är det minst den nivån man måste uppehålla, säger Sverker Göranson.

I nyårshelgen sa Sverker Göranson i Svenska Dagbladet att Försvarsmakten kan försvara ett område i en vecka vid ett anfall mot Sverige. Men enligt ÖB ingår då en lång upptrappning inför en riktigt intensiv vecka som också tar på försvaret.

Med den nya försvarsstruktur som nu byggs upp menar han att det ändå är en förbättrad försvarsförmåga jämfört med de senaste tio-tjugo åren.

– Absolut. Och då ger jag rådet till oss allihopa som svenskar att vi måste titta lite grann i omvärlden hur det ser ut hos olika länder. Moderna försvarsmakter i dag är på väg i ungefär samma riktning och skulle jag bedöma har ungefär samma ambitionsnivåer, för vi ser alla att vi är på något sammanflätade i utvecklingar i omvärlden, säger Sverker Göranson.

Efter den hårda veckan måste Sverige få militär hjälp från andra länder, enligt Sverker Göranson. Enligt riksdagsbeslut ska också Sverige kunna ge och ta emot hjälp. Men som Ekot tidigare berättat menar militära experter att den svenska förmåga är närmast obefintlig eftersom den inte övas tillräcklig.

Men det håller inte ÖB med om, bland annat för att de nordiska stridsgrupper vi flera gånger satt upp för EU just innebär samordning med utländsk trupp.

– När det gäller att ta emot är det främst flygstridskrafter och där påstår jag att vi är ganska duktiga. Men vi har en begränsning för vi har kanske inte övat tillräckligt att integrera det i våra ledningssystem. – Att ge stöd skulle jag påstå att vi är ännu bättre på för det är egentligen det vi göra hela tiden när vi går ut i olika insatser med både flyg-, marin- och markförband - Afghanistan - då ger vi stöd.

De diskussioner som varit bland militära experter om att vi har en väldigt begränsad, närmast obefintlig förmåga, att ge och ta stöd - är det överdrivet som du ser det?

– Då måste de som har uttryckt sig tala om i förhållande till vad. Är bedömningen blott och enbart utifrån att vi inte har övat det storskaligt  - för återigen jag tar exemplet NBG (Nordic Battle Group) - för det har vi gjort ett antal gånger och dessutom med omvärldens betyg glimrande, vi har gjort det väldigt bra, säger Sverker Göranson.