Vikt och hälsa

Fler unga opererar magsäcken

1:30 min

Fler och fler under 25 år opererar sin magsäck för att gå ner i vikt. Under 2011 var det 450 unga som gjorde det - och ökningen verkar ha fortsatt även 2012.

– Jag var väldigt olycklig. Jag hade dåligt självförtroende och det var väl på grund av min övervikt, säger Kristine Nyström.

Kristine Nyström i Boden är 21 år och var en av dom som opererade sig förra året. Hon fick nog efter att ha prövat med att ändra sin kost, träna och gå på bantningskurer. Hon bestämde sig för operation och fick godkänt av landstinget.

– Då vägde jag 124 kilo. Nu väger jag 89 kilo, berättar Kristine Nyström.

Operationen där man förminskar sin magsäck gör att man lätt går ner i vikt, om man också sköter sin kost och rör på sig. Och det här har blivit en populär väg att gå. Operationerna bland unga har ökat för varje år från 2001 till 2011. Och de landsting som P3 Nyheter varit i kontakt med svarar att trenden verkar hålla i sig även för 2012.

Nu är magsäcken krympt och Kristine Nyström blir mätt efter att ha ätit två deciliter mat - och så kommer det vara hela livet. Men hon säger att det är det värt det; hon känner sig piggare och mer social.

– Jag har ju fått köpa en helt ny garderob, det är ju jävligt kul, säger hon.